Vilken är den i särklass viktigaste klimatfrågan inför riksdagsvalet i höst? Just det! Den statliga energijätten Vattenfall. Sveriges värsta klimatbov.

Nu drar vi ut på turné för att mobilisera väljare och politiker mot Sveriges sämsta idé. Nämligen Vattenfalls planer att öppna fem nya brunkolsgruvor i Tyskland, brunkol är det smutsigaste energislaget som finns. Vattenfall ägs av svenska folket. Om ingen stoppar planerna kommer kolet förbrännas i ditt namn. 

Redan i dag släpper Vattenfall ut dubbelt så mycket miljöskadliga växthusgaser som hela Sverige. Om kolet från de planerade gruvorna förbränns kommer ytterligare 1,2 miljarder ton koldioxid släppas ut i atmosfären. Det betyder att 125 ton extra koldioxid läggs på varje svensks klimatsamvete, bara från dessa gruvor. Om Vattenfall istället lägger ner sina befintliga kolkraftverk skulle det ha större effekt än om alla privatpersoner i Sverige helt skulle sluta använda olja, bensin och andra fossila bränslen.

Riksdagsvalet ger en möjlighet att skjuta Vattenfalls galna planer i sank och ändra kurs på bolaget. Var med och hjälp till!

Bor du i någon av orterna som vi besöker? Kom förbi och säg hej och hjälp till att sätta press på politikerna som styr Vattenfall! Passa även på att bidra till den bästa boken om Sveriges sämsta idé.

Sprid gärna att Greenpeace kommer till stan <3


Turnéschema

2 juni Uppsala          Stora torget

3 juni Västerås         Stortorget vid Torggatan

4 juni Örebro             Våghustorget

5 juni Norrköping     Tyska torget

9 juni Borås               Stora torget

10 juni Halmstad     Stora torg

11 juni Helsingborg Stortorget vid Kullagatan

12 juni Karlskrona    Stortorget

13 juni Växjö             Stortorget

Vi kommer att vara på plats från kl 11-17.