Gissa staden: Den har varit en av Sveriges snabbast växande städer. Den har ett nästan subarktiskt klimat och ett namn som kan översättas till ”den dånande”. Visst låter det som om det är ödesbestämt att det är just här den nyaste, fräschaste och nordligaste volontärgruppen för Greenpeace skall upprättas! Så jag halsar en till näve jordnötter och inspekterar nattåget som ska ta mig till början på något storartat.

Det är inte varje dag som det bildas en ny volontärgrupp i Sverige. Med andra ord är det både spännande och nervöst. Därför känns det betryggande att jag reser i gott sällskap. Med på tåget finns bland annat volontären Katarina som för ett drygt år sedan var med och startade upp Norrköpingsgruppen – ett riktigt proffs.

Jag undrar vad det är som är det viktigaste när en ny lokalgrupp ska bli till? Det måste väl vara människorna, eller hur? Då ligger vi bra till, tror jag. Jag har alltid gillat norrlänningar! Det finns ingen tvekan om att vi kommer få träffa fint, engagerat och drivet folk på gator och torg nu på fredag och lördag.

Under de här dagarna kommer vi också att fortsätta samla in namn till vår globala kampanj för att skydda Arktis. Målet var först 1 miljon underskrifter, men har nu höjts till 2 miljoner eftersom vi lyckades nå miljonen på bara några veckor. Det finns så många som liksom vi tycker att tanken på oljeborrning i Arktis är ett bisarrt bevis på korkad girighet. Om du inte råkar springa på våra isbjörnar på stan, kan du knalla in på savethearctic.org och skriva på uppropet där istället.

När jag var yngre spelade jag fotboll och ville bli som Hanna Ljungberg, alternativt Tomas Ravelli. Att starta en ny volontärgrupp är nog lite som att bilda ett fotbollslag – du ska ha ett mål (check!) och en bunt talanger (snart check!). Men en stor skillnad är att det i Greenpeace inte finns någon konkurrens ”lagen” emellan. Tvärtom! Vi volontärer nere i Sveriges sydligare delar är sjukt nyfikna och förväntansfulla på att få träffa våra nya aktivistkollegor i norr! Tillsammans är vi liksom lite ostoppbara.

Så har du vägarna förbi Björkarnas stad i slutet av veckan – håll ögonen öppna efter vår logga och en isbjörn! Kom och diskutera, signera och provocera. I vår nya volontärgrupp är alla välkomna. Vi behöver vara många eftersom det finns mycket som behöver göras. Om du inte har möjlighet att besöka oss på gatorna den här gången, kan du anmäla ditt intresse här.

Grattis Greenpeace! Grattis Umeå! Nu sparkar vi igång! 

(* I de äldsta källorna nämns Umeå i flera olika namnvarianter. 1316 skrivs namnet Huum).

/Emma Nykvist, volontär i Göteborg