Ibland känns det liksom mer värt det.

I tisdags meddelade klädjätten Inditex, världens största klädproducent och moderföretag för klädkedjan Zara, att man möter alla de krav Greenpeace ställt för att fasa ur giftiga kemikalier ur hela sin leveranskedja till år 2020.


Zara avgiftar sin produktion!

Jag slits ofta mellan hopp och besvikelse i mitt arbete. Ibland tar förändringen så lång tid att den känns ouppnåelig.  Det finns därför ingenting som går upp mot känslan av att se hur våra ansträngningar faktiskt ger resultat, när vi gemensamt lyckas göra världen lite bättre. I kampanjen för att förmå världens modejättar att sluta använda giftiga kemikalier i klädtillverkningen är vi nog många som känner så just nu - för detta är ett av de fantastiska tillfällen då många människor tillsammans visat att förändring är möjligt.  Det är en uppvisning i #PeoplePower.

Det är en fantastisk seger. Zara är ett företag som producerar över 800 miljoner klädesplagg varje år, att de får bort giftiga kemikalie kan ge enorma miljöförbättringar. Samtidigt sänder det en viktig signal till andra företag att avgiftning inte bara är möjligt – det är avgörande för företag som vill vara med i utvecklingen. Miljövinsterna kan bli enorma.

Men det kanske mest fantastiska är att detta är en seger för de hundratusentals människor som engagerat sig i kampanjen. Det är alla dessa människors enskilda engagemang vi har att tacka för en rekordsnabb seger.  Greenpeace har sedan 2011 förhandlat med Zara kring miljögifter, men det var inte förrän alla engagerade privatpersoner, volontärer och aktivister gemensamt höjde rösten som Zara kände ett massivt tryck och gick med på kraven.

Sedan kampanjen lanserades förra veckan har otroliga 310 000 enskilda, engagerade personer skrivit under uppropet till Zara att avgifta våra kläder.  Över 700 frivilliga och aktivister har på ett synkroniserat, kreativt och engagerat sätt genomfört visuella och tilldragande aktiviteter vid Zara-butiker världen runt. Modeintresserade, miljömedvetna och alldeles vanliga personer har gjort sig medvetna om modets baksida och gemensamt skapat ett ofrånkomligt tryck på Zara och dess moderföretag.

Det här är en oerhört betydelsefull miljöframgång som beror på en massiv uppslutning från allmänheten. Klädköpare och privatpersoner har tydligt visat att de efterfrågar giftfria kläder och tvingat Zara att lyssna. Och kan världens största klädproducent gå med på våra krav och avgifta sin klädtillverkning finns ingen ursäkt för andra märken att inte göra det.
(We’re talking to you Levis, Jack&Jones, Vero Moda, Calvin Klein, m.fl.!)

#PeoplePower
#Detox