”Så roligt – de gör parodi på oss!” var min första reaktion, för så där klantiga är ju inte Greenpeace-aktivister. Eller? Efter en stunds funderande insåg jag att jag dessvärre varit med om samtliga situationer.

1) En stackars klumpig aktivist lyckas inte ta sig upp på fartygssidan.
Vet du hur infernaliskt svårt det är att klättra upp på en sladdrig stege som hänger fast i relingen på ett fartyg som rör sig? Jag har testat – mjölksyra var bara förnamnet! Nu är det tack och lov vältränade personer som brukar vara med.

Min kollega som kan allt om aktioner kommenterade filmen: ”Varför komma in med en RIB när det redan hänger en banner på fartyget? Sen kommer klättarnas utrustning ju inte ens i närheten av oss då det gäller säkerhetsstandard. Annars liknar det ju oss!”


2) En aktivist fastsurrad med många varv kedja kommer på att han måste gå på toaletten.
Ja, sånt händer, nöden har ingen lag.  Även om det liksom känns fel att låsa upp och leta reda på en toalett /buske.  Been there done that.  Vi hade inte riktigt lika mycket kedja, och jag hade egen nyckel, men i alla fall. För just detta ändamål  erbjuder våra kollegor i Storbritannien för övrigt möjligheten att bidra med en urinflaska.3) En klättrare måste hämta på dagis precis då det är dags att göra fast banderollen.
OK, det händer kanske inte just då man klättrat upp i en cistern, men ibland kan man få hänga kvar ett bra tag. Aktioner drar ut på tiden, man kanske blir arresterad och kvarhållen. Det kan få alla möjliga konsekvenser för ens  privatliv. Somliga av oss har barn på dagis. Somliga är från Göteborg.

Visst finns det fler sätt att göra världen lite bättre, det gör vi också vareviga dag; sitter på långa möten, läser rapporter, bedriver forskning och lobbyverksamhet och sprider information. Det där som KPAs reklamfilmer tar fasta på är faktiskt bara en liten del.  

Men fredliga direktaktioner är ett av de verktyg vi på Greenpeace använder oss av (och ärligt talat gör vi det lite snyggare).

För dig som faktiskt har lust att delta aktivt på något sätt  – anmäl ditt intresse!

Vill du stanna hemma/göra annat, men ändå bidra med något? Ge en gåva

Ni på KPA är också varmt välkomna!