När oljegiganten Shell denna sommar planerar att sätta borren i den arktiska bottnen utanför Alaska har de en beredskapsplan i fickan som gör mig osäker på om jag ska skratta eller gråta. Planen, som visar hur Shell tänker gå till väga om en oljeolycka inträffar, går ut på att med hjälp av borstar, ämbar - och kanske hundar - få bort den utspillda oljan från isflaken.

GodafossDet kanske låter som ett skämt men det är så det går till 2012. Samma teknik – minus hundarna – användes när det norska fartyget Godafoss gick på grund utanför Norge för ett år sedan.

Hundarna däremot är ett helt nytt forskningsprojekt som Shell ( i sin desperation?) satt igång. Taxen Tara och bordercolliehundarna Jippi och Blues ska sniffa rätt på den olja som läckt under isflaken, så att man sen kan ta fram spaden och skotta upp den. Har Shell funderat ut det.

Och här kanske några siffror kan vara på sin plats. När Exxon-Valdez gick på grund utanför Alaska 1989 läckte 500 000 ton olja ut i vattnet. Vi säger bara – Good luck, Lassie!

Bild: The Norwegian Coastal Administration

Följ Therese på Twitter