Ur Dagens industri 8 oktober 2011Att oljebolagens tafsande på Arktis är svårt att motivera, med annat än hänsynslös girighet och total brist på förståelse för den klimatförändring vi står inför och för Arktis känslighet för oljeutsläpp, är ju sedan länge klart. Men att Carl Bildt, som ordförande i Arktiska rådet, bara tyst sitter och ser på när den Arktiska miljön riskeras är inte acceptabelt.

Det tycker inte heller den amerikanske professorn och oljeutsläppsexperten, Richard Steiner, som i helgen skrev ett öppet brev i Dagens Industri där han uppmanade Carl Bildt att agera för att stoppa den extremt riskabla borrning som sker på djupt vatten utanför Grönlands kust just nu. Cairn Energy, oljebolaget som utför borrningarna, har tvingats offentliggöra sin beredskapsplan för oljeutsläpp och den visar med all önskvärd tydlighet att Arktis växt- och djurliv ligger mycket illa till om olyckan är framme.

Nu har Sverige snart varit ordförande i ett halvår av de två som vi kommer att sitta i förarsätet. Nu är det dags att gå längre än tjusiga ord och faktiskt börja visa lite resultat. Vilken skillnad kommer Sverige att ha gjort för Arktis miljö när ordförandeskapet är över? Det är inte bara upp till Carl Bildt.

Den 26 oktober kommer riksdagen att rösta om tre motioner som vill att Sverige ska ha ett mer aktivt svenskt ordförandeskap i Arktiska rådet. Här kan alla riksdagsledamöter vara med och ta ansvar för Arktis unika och hotade miljö. Arktis behöver ett starkt svenskt ordförandeskap. Låt oss inte passivt se på när Arktis skövlas!

/Therese