Av Iréne ombord på Esperanza

Gavin going in


Gavin till undsättning!
©Greenpeace/ThomasInget ont som inte har något gott med sig, eller hur säger man? Jag påstår inte att musslor är ONDA av naturen. Men just nu orsakar de stora problem ombord: kylsystem och filter är nerlusande med dem. Jag vet inte varför de är så förtjusta i oss, eller vad de egentligen GÖR där egentligen (någon nämnde "blommor och bin"…urk ) men de hindrar kylsystemen till maskinerna att fungera som det ska.

Så vi hade två alternativ: ta bort dem eller börja ro. Vi valde det första.

Vi var tvungna att ta oss an problemet både från in- och utsidan av fartyget, så vi stannade maskinerna en stund. Gavin och Heath, våra nästan havslevande däggdjur, satte på sig dykutrustningen och hoppade i. De lyckades rensa filtret med hjälp av högtrycksluft. Under tiden arbetade maskinisterna för fullt på i bastuvärmen på insidan.

Swimstop


Vi skruvade tillbaka Gustavos huvud
direkt efteråt.
©Greenpeace/Jiri RezacDe av oss som inte var involverade i musseljakten kunde kasta oss i havet och ta ett dopp - förmodligen det sista på väldigt länge, om inte musslorna slår till igen. Tack för det små slemkryp, men ta det inte personligt: det vore ännu mer uppskattat om ni slog er ner någon annanstans, för att göra vad det nu är ni gör.

Det börjar bli sent, havet är lugnt och vi kan se en åskstorm på horisonten. Esperanza styr söderut igen, precis som den japanska valfångstflottan, och förmodligen även Mr Splashy Pants. Mellan oss alla och Södra ishavet ligger Australien - kanske får någon valturist syn på Herr Plaskbyxa på vägen ner?

Australien gick från att vara valfångstnation till valturistmål för länge sedan. Nu hotas valturismen av den japanska regeringens planerade jakt på knölvalar. Knölvalen är den mest akrobatiska valarten, och därför väldigt populär hos valskådare.

Australien fick alldeles nyligen en ny regering. Jag är nyfiken på hur de kommer att tackla valjakten i Antarktis. Innan valet lovade Labor nämligen att ta itu med problemet - nu får vi se vad som verkligen händer.