Ni minns väl Detox - vår kampanj för att avgifta klädindustrin? I dag publiceras Detox catwalk - en utvärdering av hur det har gått för de företag som lovat att anta utmaningen och några andra stora klädföretag som fortfarande inte hängt med i den nya giftfria trenden.

Det känns såklart lite konstigt att börja prata om mode och klädindustrin samtidigt som vår vän och kollega Dima, de 27 andra aktivisterna och två frilansade journalister sitter fängslade i Ryssland för sin protest mot oljeborrning i Arktis. Men vårt arbete för att stoppa den globala miljöförstöringen måste ju fortsätta. Aktivisterna i Murmansk sitter i fängelse för att de tror på just detta – att det är möjligt att förändra.

Teckning av en kvinna med adidaskläder som det rinner gifter frånVad vi kommit fram till är att några av de företag som var först med att haka på utmaningen, exempelvis adidas, Nike och det stora kinesiska sportmärket Li Ning, inte alls levt upp till förväntningarna. De gömmer sig bakom gemensamma initiativ som bara innebär löften på pappret och olika arbetsgrupper. Så nu vet vi hur mycket klatschiga slogans som “Impossible is nothing” och “Just do it” verkligen är värda.

Glädjande nog är svenska H&M, tillsammans med bland andra Mango och Inditex, som äger märket Zara, några av de företag som gjort konkreta förbättringar. Genom att ta ansvar har de därmed visat ledarskap när det gäller modeindustrins behov av transparens i produktionskedjorna, samt elimineringen av de värsta kemikalierna i tillverkningen. Men förändring tar  tid. Därför betyder inte detta att deras kläder är helt giftfria ...än.

Samtidigt finns fortfarande flera företag som inte alls tar Detoxutmaningen på allvar. Trots att vi i flera rapporter visat hur deras kläder bidrar till giftskandalen har flera klädmärken inte agerat överhuvudtaget. Ett av dessa företag är danska Bestseller som säljer kläder under märkena Vera Moda, Jack & Jones och Only m.fl.

Men trots att det fortfarande finns företag som är fast i sitt giftberoende, har de lite dryga två åren som kampanjen pågått visat att det går att tillverka snygga kläder utan att förgifta planeten. Med er hjälp går det faktiskt att förändra en industri. Tack!

Även om det kommer ta tid innan det giftfria modet är normen, är framgången med klädindustrin inspirerande att tänka på – inte minst med tanke på våra vänner i Arctic 30. De sitter ju fängslade för att de vill förändra en helt annan industri.

Var med och sprid budskapet om vilka som hänger med i den giftfria trenden och vilka som halkar hopplöst efter.