Lördag morgon, klockan har precis passerat 07.30 när jag kliver av tunnelbanan vid Slussen. En vanlig dag hade jag med stor sannolikhet varit både ett par minuter försenad och lätt bedövad av trötthet. Men det här är ingen vanlig dag.

Rainbow Warrior anländer till Stockholm. Foto: Greenpeace/Christian Åslund
Foto: Greenpeace/Christian Åslund

Då jag går förbi Katarinahissen på väg ner mot Skeppsbrokajen ser jag henne för första gången. Samtidigt som solen sakta går upp bakom Söders höjder glider hon sakta in över Saltsjöns stilla vatten. Vårt nya flaggskepp, Rainbow Warrior III är i Stockholm för första gången och entrén kunde knappast ha varit vackrare.

Glada volontärerJag fortsätter ner mot Skeppsbron där det redan nu har bildats en liten folksamling. Anställda och volontärer har kommit ifrån hela Skandinavien för att få vara med och göra de kommande dagarna till något alldeles extra. Förväntningarna är på topp och det märks att vi är många som har sett fram emot det här ögonblicket länge nu. Under ett par minuter står vi där på kajen och njuter av synen, det är lugnet före stormen.


Folk på kajenPlötsligt går allting väldigt snabbt. Rainbow Warrior lägger till och febril aktivitet utbryter längs hela kajen. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men när någon ropar att "lunchen serveras nu" inser jag att fyra timmar har passerat utan att jag knappt har märkt det.

En fotoutställning har monterats upp liksom en klätteranläggning, de blivande skeppsguiderna har bekantat sig med fartyget, souvenirer har plockats fram, föreläsningar förbereds och besökarna kommer nu i allt stridare strömmar.

Vi kan alla vara aktivisterDet finns något för alla de som kommer på besök. Hållbar fiskdamm och tecknings-hörna för de yngre, klättervägg och hybrid-båtar för de lite mer äventyrliga eller en imponerande fotoutställning och spännande föreläsningar för de som ville veta mer om organisationen och de som står bakom den. Och mitt i vimlet skymtar jag ibland en tiger, en orangutang, ett par pingviner eller en volontär som gör sitt bästa för att allt ska fungera och alla ska trivas. 

Kasta boll  på Rainbow Warrior!Strålande solsken och långt fler besökare än vi hade hoppats på, det går inte att säga annat än att den första dagen var en riktig succé! Och bara ett par timmar efter att den sista guidade turen lämnat skeppet slog Debaser Slussen upp sina dörrar och stor fest stod på schemat. Rainbow Warrior III var i stan... Den första dagens succé... Greenpeace fyller 40 år... det fanns många anledningar att fira denna kväll. Och många var de som ville vara med. Vakterna och de DJ:s som spelade pratade om att de aldrig tidigare upplevt ett så högt tryck, bartenders och gäster var lyriska över stämningen och både bandet och DJ:s hyllade Greenpeace ifrån scenen på olika sätt under natten.

Vi sålde t-shirtar och annat.

Trots en sen natt för många och att Stockholm erbjöd ett grått och regnigt väder var det inga sura miner under morgonen som följde. Återigen var det väldigt många besökare på plats redan vid 10-tiden och så fortsatte det under hela dagen. Själv hade jag fått äran att stå vid ett av våra souvenir-bord, något som gav mig möjligheten att prata en lite längre stund med många av de som kommit för besöka skeppet. Några hade sett en annons i DN och blivit nyfikna, andra hade varit med och bidragit till byggandet av både Rainbow Warrior II och III. 

AnsiktsmålningBlandningen av människor var väldigt stor, men en ett par saker hade de alla gemensamt. De var både imponerade av den båt vi har byggt och förväntansfulla inför framtida aktioner med henne som ett av redskapen. Oerhört inspirerande att få så många positiva kommentarer och möta så många engagerade människor under dessa dagar. Vi är många som brinner för en ljusare framtid för vår planet och vi kan alla vara med och bidra på ett eller annat sätt.

Även måndagen bjöd på ganska så tråkigt väder, men besökarna fortsatte att komma ner till kajen. Det var många som tog ett par timmar ledigt ifrån skola eller jobb för att ta sista chansen att se RW III för den här gången. Och själv hade turen kommit till mig att hjälpa till som en av guiderna ombord på båten. Visst hade jag varit ombord tidigare, men det var en helt annan upplevelse att faktiskt ta med besökare runt båten och svara på deras frågor. Även här inspirerades jag av hur genuint intresserade och uppskattande de som besökte båten var. Stort cred till alla som ställda kluriga frågor och gav positiva kommentarer, utan er hade den här helgen aldrig kunnat bli en sådan stor succé.

Nu har hon lämnat oss för den här gången, men de dagarna som passerat har fyllt mig, och många andra, med en ännu starkare övertygelse om att det vi gör är rätt, att vi är väldigt många och att vi klarar av precis vad vi vill. 

Anders Magnusson ombord på Rainbow Warrior

Besökare, volontärer, anställda och besättning, alla har bidragit till att vår nya Rainbow Warriors första besök i Stockholm är något jag kommer att minnas länge. Och det är inte sista gången hon kommer att ge oss oförglömliga minnen. Framtiden är vår.

"I'm so proud to be a Rainbow Warrior"

Anders Magnusson