Greenpeace  är på plats i Talvivaara för att ta prover från läckan som började förra söndagen i norra Finland.

Nätverket ”nej till uranbrytning” har i veckan fått vatten på sin kvarn när gruvan i Finland, som även bryter nickel och uran som ’biprodukt’, fick en läcka i den bassäng i vilken avfallsvattnet förvaras. Själva dammens tätningsskikt av plast sprack. Läckaget av stora mängder vatten med farliga kemikalier och radioaktiva ämnen var ett faktum.  

Mycket av vattnet läckte ut på norra sidan och rann ner i närliggande vattendrag. På södra sidan har vattnet flyttat in i nöddammar, men dessa har inga tätningsskikt, så stora delar av det förorenade vattnet hotar att hamna i grundvattnet.

Undrar hur många kommuner i Sverige som hotas av samma scenario? Se nätverkets sammanställning av alla uranprospekteringar i landet som har tillstånd just nu. Prospekteringstillstånd är ju inte samma sak som rätt att bryta, men kanske invånarna i just dessa kommuner känner sig extra hotade just nu.

Regeringen har haft ett förbud mot uranbrytning på dagordningen, men röstade emot. En ny motion har dock inlämnats om ämnet även denna period. Kanske fler höjer sina röster för ett förbud med den finländska olyckan i färskt minne? Jag ser fram emot att höra hur riksdagsledamöter kommer att argumentera denna gång.