Kommer ni ihåg Carlgrens bilar? Då kämpade vi för nya regler för koldioxidutsläpp för bilar. Nu är det dags att uppdatera lagstiftningen och fastställa regler för 2020 och 2025. Och diskussionen är ganska mycket densamma: industrin hävdar att de gör allt de kan och att det skulle kosta för mycket att ambitiöst minska utsläppen. Diskussionerna förs i lobbykorridorerna i Bryssel, där frågan nu tas upp i Europaparlamentet, innan den kommer till ländernas ministerdelegationer för att förhandlas vidare.

 

Vi har organiserat ett seminarium där alla är bjudna: kom gärna och lyssna på vad EU-politiker och tjänstemän, Sveriges regering och Bil Sweden har att säga i frågan. Vår ståndpunkt kan jag avslöja redan här. Vi vill se en ambitiös målsättning, både för miljöns och för ekonomins skull. Det är nämligen så att vi kan minska koldioxidutsläpp från bilar till hälften av dagens värden till år 2025. Det skulle naturligtvis ha påverkan på länder som Kina, som ofta följer EU när det gäller lagstiftning för standards. Med även större påverkan på oljeförbrukning och klimatpåverkan.

Mindre oljeförbrukning leder till att efterfrågan på olja minskar och vi kan låta bli att borra efter olja i så känsliga miljöer som exempelvis Arktis. Oljeförbrukningen i Europa kan minska med en tredjedel jämfört med nuvarande nivå redan till år 2020. Dessutom skulle det bli billigare att köra bil med en snålare bensinförbrukning, och sist men inte minst så skulle vi även minska behovet av biodrivmedel som ersättare för fossila bränslen. Rädda klimatet, rädda Arktis, rädda biodiversiteten. Låter som en självklarhet eller hur?

För att stödja de politiker som vill pusha för ambitiösa mål har vi lanserat den här webbsidan och filmen så att du kan hjälpa till. Sprid filmen, skriv under petitionen, och kom till seminariet. Vi ses!