Av Iréne ombord på Esperanza

Sunset


©Greenpeace/Jiri RezacIDet börjar bli väldigt hett nu, och jag förvandlas från vilsen isbjörn till sengångare. Vi passerar snart Salomonöarna, öster om Papua Nya Guinea. Den här ögruppen spelar en roll i valpolitiken: Salomonöarna var ett av de länder som tillsammans med Japan försöka stjälpa moratoriet på kommersiell valfångst i St. Kitts under IWC-mötet 2006.

Men lyssna på det här: 2006 svarade 72% av befolkningen på öarna NEJ på frågan "Tycker du att ditt land ska rösta för eller emot en återgång till kommersiel valfångst?" enligt en undersökning gjord av WWF.

Många länders beslut att stödja Japans ståndpunkt för valfångst har ganska lite att göra med ett verkligt intresse - här ligger ett helt koppel hundar begravna.

Det är känt att Japan betalar alla omkostnader för Salomonöarnas delegation. Dessutom sammanfaller Japans ekonomiska utlandshjälp ofta med sympatiserande röster i internationella valfångstkommissionen.

Jag är ingen matematiker, men det måste bli väldigt dyrt för Japan det här, alla dessa yen som går åt till att köpa röster i IWC, valfångstflottan med besättning, understödjande kustbevakningsfartyg…

Läs mer: Financial Grants and Votes for Whaling (PDF)

Nästa IWC-möte halls I juni I Santiago I Chile. Vi får väl se hur många nya medlemmar de lyckats köpa, och hur lobbyverksamheten inom IWC faller ut.