Jag såg precis Carl Bildt i en debatt om Arktis på den stora Arktis-konferensenArctic Frontiers” som pågår denna vecka i norska Tromsö (följ livesändningen från konferensen här.)  Det var Bildt, den norske utrikesministern, en representant från oljeindustrin och en från miljörörelsen. Det låter som början på en rolig Bellmanhistoria, men tyvärr var debatten mest bara sorglig.

För återigen hade Bildt chansen att säga något konkret om vad han tänker göra som ordförande i Arktiska rådet för att skydda dess miljö och människor. Det handlade dessutom om konkreta saker som olja och fiske. Men istället blev det lite hummande löst prat om att fiskerifrågor är laddade och en mycket talande tystnad när det handlade om oljan. Not good enough!

Carl Bildt beskrivs ibland som en driven och kunnig politiker. Men använd då denna förmåga till att göra något bra. I det här fallet handlar det om att arbeta för Arktis bästa. Inte oljebolagens, bottentrålarflottan eller de kortsiktiga vinsternas bästa.

Sverige har som ordförande i Arktiska rådet fortfarande fyra månader på sig att kämpa för skyddet av Arktis. Det finns mycket Arktiska rådet med Sverige i spetsen kan göra konkret för att ta sig an de stora utmaningar som redan finns och som kommer. Vi har satt ihop en lista på det mest akuta:

1. Skapa ett nätverk av marina skyddade områden i Norra ishavet, i enlighet med konventionen om biologisk mångfald. Konventionen kräver att 10 procent av världens hav ska vara skyddade marina områden senast 2020. Hittills har inga sådana etablerade områden etablerats i Norra ishavet.

2. Inför ett omedelbart förbud mot oljeborrning i Norra ishavet, på grund av klimatförändringarna och risken för oljeolyckor. Det finns inget sätt att städa bort olja från is, och det faktum att Shells oljeplattform gick på grund nyligen visar att oljeindustrin inte är redo för riskabla operationer i den Arktiska miljön. 

3. Etablera ett robust system för det industriella fisket i Norra ishavet, i linje med FN: s havsrättskonvention. Omedelbara åtgärder för att minska destruktivt eller oreglerat fiske i tidigare ofiskade delar av Arktis krävs.

4. Säkerställ att alla medlemmar i Arktiska rådet inför effektiva åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser eftersom klimatförändringarna utgör det allra största hotet mot Arktis miljö.

Idag inviger Carl Bildt det nya permanenta sekretariatet för Arktiska rådet i Tromsö. Vågar vi tro att han säger något vettigt och konkret då? 

 

/Therese