Av Iréne ombord på Esperanza

shadows-200.jpg


Den här bilden har absolut
ingenting att göra med inlägget.
©Greenpeace/Jiri RezacJournalisten Bruce Wallace publicerade nyligen en artikel i LA Times, där han pekar på den japanska regeringens inkonsekventa attityd när det gäller att bevara traditioner.

Å ena sidan påstår den japanska regeringen att valjakt är en viktig del av den japanska kulturen. Å andra sidan låter man inte Ainu-folket fiska vildlax som de av tradition gjort i långa tider, och som i högsta grad är en del av deras traditioner.

"Salmon have always been a food staple for the Ainu, such a fundamental element of their culture that they annually perform ceremonies to give thanks for the fish."

Läs hela artikeln: Japan defends whale hunt

Jag är usel på att komma i tid. Det är verkligen inget jag är stolt över, och jag har verkligen försökt att bättra mig. Mina vänner känner mig alltför väl, och jag försöker inte ens hitta på någon förklaring längre. För det mesta ser de numera till att också vara försenade. Men det har funnits tillfällen då jag dragit en lögn, helt fånigt och för att rädda mitt eget skinn, jag erkänner.

Pinocchio


Pinocchio by Enrico Mazzanti (1852-1910)Jag har lärt mig en grej gällande det här med att ljuga: man ska bara ge EN ursäkt eller förklaring till att man kommer släntrande en kvart försenad. Fyller man på med ursäkt nummer två och tre har det bara den effekten att den första lögnen blir mer tydlig: jag är försenad för att jag tror att tiden är elastisk - det var inget fel på tunnelbanan.

Så vad har det med valfångst att göra? Bara det att den japanska regeringen verkar vara lika dåliga lögnare som jag! Nu skyller de BÅDE på tradition OCH forskning för att få harpunera valar i Antarktis. Och om det nu är en så viktig del av den japanska kulturen - hur kan det komma sig att så få japaner äter valkött? Hur kunde 4000 ton valkött ligga osålt och oätet år 2006?

Jakten i industriell skala försiggår årligen långt från Japan, i Södra ishavets valreservat. Det är knappast något traditionellt med det.

- Iréne