Hot air är ett av de stora problemen här i Doha-förhandlingarna. http://www.svt.se/nyheter/sverige/varmluft-kan-stjalpa-kyoto-2

Men vad är det egentligen? Och är det ett nytt fenomen? Svaret är nej. Vi visste det redan 1997 när Kyotoavtalet undertecknades. Jag minns hur vi delade ut smältvatten från Antarktis i små buteljer till delegationsledarna för att påminna dem om att det var viktig att inte bara ha pappersminskningar i en kreativ bokföring, utan riktiga utsläppsminskningar. Sedan har vi i många dokument beskrivit problemet.

carbonosaur

Det var redan klart under mötet i Kyoto att vissa Länder, t.ex. Ryssland, tänkte förhandla till sig ett utsläppsmål som låg långt HÖGRE än de utsläppen de hade då. Mellan 1990 och 1995 gick Rysslands ekonomi i botten och därmed deras utsläpp, och även idag ligger de ca 30% under nivån från 1990, trots att de ökat utsläppen enormt de senaste åren. Men Ryssland insisterade på ett mål av noll minskning. De var bara beredda att ”stabilisera” utsläppen till 2012.  Deras strategi var redan från början att kunna sälja mellanskillnaden till högstbjudande på kolmarknaden, som ju var det som alla tyckte skulle leda till ”kostnadseffektiva” utsläppsminskningar. Och Kanada, Nya Zeeland, Australien och USA ville gärna öppna för detta kryphål. Sedan blev det inte så och ingen ville köpa de här utsläppsrätterna för att marknaden blev översvämmad med ännu billigare fuskbiljetter från Kina. Men det är en annan historia.

Många länder drog sig ur sina åtaganden när det blev allvar, USA var först men även Kanada och Australien bestämde sig för att det var viktigare med utvinning av fossila bränslen än att rädda klimatet. Nu när vi i Doha alltså förhandlar nästa steg för att höja ambitionen i det som utlovades till 2020, då tänkte Ryssland vara generösa: lova en minskning av 15 procent jämfört med 1990. Dvs. att de fortfarande har mellanskillnaden på ca 15 procent ute för försäljning. Och andra länder tänker likadant och försöker göra gällande att detta är ett meningsfullt agerande för att skydda klimatet.

Så om ett land som egentligen inte är villigt att minska sina utsläpp, köper de här fuskminskningarna, då ser det ändå ut som om de har varit riktig duktiga på att rädda klimatet. Men atmosfären känner inte av det. Det är därför det är viktig att sådana kryphål stängs en gång för alla, så att vi gör verkliga framsteg och inte bara lura varandra.

Här i Doha pågår nu ett försök att tona ned problemet och allvaret, men faktum kvarstår att det är ett hot för klimatet om vi kör vidare med de här kryphålen. Utan miljögrupparna skulle sådant fusk gå ganska obemärkt förbi. Det är tack vare den granskningen som det civila samhället gör att det uppmärksammas av media och i bästa fall åtgärdas.