Av Iréne ombord på Esperanza

Bell Huey 212


Japanska kustbevakningenDen japanska valfångstflottan lämnade Shimonoseki klockan 11.30 på förmiddagen. Vi håller oss fortfarande utanför japanskt territorialvatten, men rör oss närmare Bungo Suido, sundet där fartygen kommer att dyka upp senare ikväll (strax efter lunch svensk tid). Stämningen ombord har förändrats och vi är alla lite spända – kommer vi att lyckas möta dem?

Både kustbevakningen och flottan har flugit och seglat runt oss de senaste dagarna, så vi har inte varit helt ensamma härute. För mig räcker det att konstatera ”jaså kustbevakningen är ute och far”. Sen brukar jag vanligtvis återgå till vad det nu var jag höll på med. Somliga andra ombord har börjat roa sig med att ta redan på mer exakt vilken typ av plan eller helikopter det rör sig om. Tydligen är helikoptern här på bilden en Bell Huey 212, om någon skulle vara intresserad.

Det har blivit mörkt och efter flera dagars lugnt hav känns det som om vi skuttar från våg till våg. Jag måste gå ner till hytten och se om allt är surrat, vi hörs snart.

- Iréne