Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace ger Champions League-sponsor rött kort

Artikel - 10 december, 2013
Ett par minuter in i Real Madrids presskonferens på Parken i Köpenhamn rullades en fjärrstyrd banner ner och skickade ett tydligt budskap till Champions League-sponsorn Gazprom: "Skydda Arktis - Ge Gazprom rött kort".

Kort efter att presskonferensen börjat på måndag kväll, rullade en röd fana ner bakom podiet med texten "Skydda Arktis – Ge Gazprom rött kort" Bannern rullade ner bakom tränaren Carlo Ancelotti och spelaren Pepe och ersatte därmed pressmötets bakgrundsskärm som bestod av logotyper för Gazprom och Champion League-turnerings övriga huvudsponsorer.

- Gazprom borde få ett rött kort och utvisas från både den europeiska fotbollsscenen och Arktis. Medan den ryska oljejätten lägger enorma summor i sin PR-charmoffensiv i Europa, lägger Gazprom samtidigt miljarder på att utsätta ett av de mest fantastiska naturområdena i världen för enorma miljörisker. Det är en skymf mot både natur och sport, att ett i grunden så oansvarigt oljebolag som Gazprom får värma sig i rampljuset av de största fotbollsarenorna, säger Jon Burgwald, som ansvarar för Greenpeace arktisarbete i Danmark.

 

Ryska Gazprom väntas redan senare denna månad att påbörja världens första oljeproduktion i arktiska iskalla vatten. Det var mot detta som Dima och 29 andra deltog i en fredlig protest när de fängslades i september i år.

-Vi har inga tvivel om att Gazprom bakom kulisserna har spelat en roll i det olagliga fängslandet, säger Jon Burgwald.

Gazprom har ett långt, svart spår av oljeutsläppet efter sig i Ryssland. Företagets många utsläpp på land färgar de ryska floderna svarta och får cancerfallen i de berörda områdena att öka dramatiskt. Nu kommer de att vara ett av de minst kvalificerade oljebolagen som producerar olja i de mest utmanande vatten. Om Gazproms oljeborrning i Arktis inte stoppas, så är det bara en tidsfråga innan katastrofen är ett faktum.

Gazprom är en av sex officiella partners för Champions League. Företagets sponsoravtal löper fram till 2015. Oljegiganten tecknade i september ett treårigt avtal med FIFA som officiell partner till den globala fotbollen. VM 2018 kommer att hållas i Ryssland.