Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

HP petar Nokia i nya elektroniktestet

Artikel - 10 november, 2011
Nu är den nya och uppgraderade versionen av "Guide to Greener Electronics" ute. Där rankar vi elektronikföretagen utifrån ett flertal miljökriterier. Bäst placerar sig HP med 5,9 poäng av 10 möjliga, följt av Dell och Nokia.

Nya guiden till grön elektronik är här!
Se rankningen

De senaste sex åren har vi rankat elektronikföretag utifrån hur de arbetar med att fasa ut farliga kemikalier, och på senare tid även efter hur de förbättrar sin energieffektivitet. Den sjuttonde utgåvan av guiden innehåller fler kriterier än tidigare och rankar 15 ledande tillverkare av mobiltelefoner, TV-apparater och datorer.

Att HP ligger i topp beror på att de är bäst på att minska både sina egna och sina underleverantörers koldioxidutsläpp och att de verkar för en starkare klimatlagstiftning. Däremot behöver HP bli bättre på att förlänga produkternas livslängd.

Datatillverkaren Dell intar i år andraplatsen i rankningen, efter att ha gjort en dramatisk förbättring från plats tio i förra årets guide.   Dell har antagit det mest ambitiösa klimatmålet av samtliga elektronikföretag, med planer på att minska sina utsläpp med 40 procent till 2015 (jämfört med 2007), samt att företaget nu har en stark policy för användning av hållbart papper.

Nokia har i tre års tid legat i topp, men halkar i år ner till en tredjeplacering, i huvudsak på grund av svagare åtgärder inom energiområdet.

Elektronikkonsumenter blir allt mer miljömedvetna, och bättre på att se igenom reklambudskapen. Efter att många av världens ledande elektronikföretag antog utmaningen att fasa ut några av världens farligaste ämnen ur sina produkter, utmanar vi dem nu att bli bättre på att använda miljövänlig energi genom hela produktionskedjan och att köpa mineraler från hållbara källor.

"Molnföretag" som Facebook rankas inte här. Deras ökade energianvändning är orsaken till att vi även arbetar för att få dem till att bli bättre på att använda miljövänlig energi.