IWD-EM

Titel:
Ansvarig för klimatfrågor på Greenpeace Sverige och leder vårt projekt kring hållbara finanser #FlyttaPengarna

Hur länge har du arbetat på Greenpeace?
Jag började på Greenpeace för ungefär 4,5 år sedan.

Vad gör du på Greenpeace?
Jag driver vårt klimatarbete och är expert inom klimat och energifrågor. Det övergripande målet med allt jag gör är att driva på för att stoppa katastrofala klimatförändringar genom minskade utsläpp. Just nu lägger jag mest tid på att vara projektledare för vårt arbete kring hållbara finanser. I projektet fokuserar vi på att bli av med fossila investeringar i AP-fonderna, våra allmänna pensionsfonder, eftersom alla personer som någonsin arbetat i Sverige har pengar där. AP-fonderna investerar i 43 av de 100 smutsigaste fossila bolagen i världen. Vi tycker det är dags att statliga svenska pengar ska bli fossilfria nu!Jag leder ett team av fantastiska personer med olika kompetenser inom kampanjande, kommunikation, digitala strategier, engagemang, aktioner och insamling. Mitt dagliga jobb handlar mycket om att få alla delar att stärka varandra, för det är tillsammans som vi kan skapa en fossilfri framtid!

Varför Greenpeace?
Jag har nog en hel del att tacka min biologilärare från högstadiet för. På grund av min post som ordförande för skolans miljögrupp fick jag, förutom uppmuntran och nyckel till biologisalens grupprum, tillgång till Greenpeace-filmer att visa på våra möten. Min biologilärares uppmuntran av mitt engagemang har påverkat mina livsval och även om målen på mina första “kampanjer” var lite mer småskaliga än de jag driver idag är det erfarenheter jag bär med mig. Jag minns än idag känslan när våra två stora segrar infriades; en kopiator som kunde skriva på bägge sidor och en kompost till lärarrummets kaffesump.

När jag många år senare var utbildad civilingenjör inom energisystem och hade jobbat flera år med lösningar på klimatförändringar (inom företag, myndigheter och civilsamhället), dök möjligheten att jobba på Greenpeace upp. Att Greenpeace är en global organisation ger oss styrka. Att organisationen är full av modiga människor, med hjärtat på rätt ställe, och som är villiga att ta till civil olydnad för att förändra världen ger oss kraft. Greenpeace passar mig för att jag ser att vi tillsammans skapar verklig förändring.

Stoltaste stund:
När vi lyckades sätta Vattenfalls brunkolsverksamhet på agendan inför valet 2014. Under valrörelsen 2014 och lång tid före och efter var jag projektledare för vårt arbete med Vattenfalls brunkolsgruvor. Vi drev kampanjen ‘Sveriges sämsta idé’ där statliga Vattenfall ville öppna nya kolgruvor innehållande brunkol motsvarande 2,3 miljarder ton koldioxid. Efter hårt arbete i uppförsbacke fick jag tillslut mitt stoltaste ögonblick veckan innan valet när Vattenfall och brunkolet var den största miljöfrågan i alla fem direktsända partiledardebatter.

Tips till unga som vill förändra?
Tre tips

  • Våga gå emot strömmen! Det behövs personer som går emot rådande normer, och lagar, för att lyckas förändrat samhället.
  • Hitta trygga rum där det finns tillräckligt mycket ömsesidigt förtroende att våga lägga fram radikala och lite galna idéer. Som transperson har detta varit superviktigt för mig, att hitta mina trygga rum i större sammanhang.
  • Hitta personer som tror på dig, som kan inspirera och peppa dig! Omge dig med människor som lyfter dig och som du kan lyfta när du fått vind under vingarna.

Här kan du läsa mer om kampanjen för att få din pension fossilfri:
http://www.greenpeace.org/sweden/se/klimat/finans

Din pension bidrar till klimatförändringar

Är det inte ironiskt att de pengar som ska gå till att säkra din framtid samtidigt förstör den? Kräv att svenska staten slutar investera våra pensionspengar i fossila bränslen!

Engagera dig