Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Nike lovar att avgifta sin tillverkning

Kan Adidas kontra?

Artikel - 18 augusti, 2011
Världens största producent av sportkläder, Nike, har antagit vår detoxutmaning och beslutat att fasa ut alla farliga miljögifter ur sin produktionskedja till 2020. Detta är en stor vinst för vår kampanj för att avgifta klädindustrin som bara pågått i fem veckor!
Kan Adidas toppa Nike?

Nike tar täten i detox-utmaningen.

Barcelona vs Real Madrid.

Nike vs Adidas.

Greenpeaceaktivist dekorerar Adidasbutik.

Dags för Adidas att avgifta sin produktionskedja.

Kampanjen började med att vi släppte rapporten, ”Dirty Laundry”, som avslöjar att flera stora klädmärken, så som Nike, Puma och adidas, kan sammankopplas med anläggningar som släpper ut miljögifter i floder i Kina.

Puma var först ut att anta vår utmaning och nu har alltså också Nike kommit i kapp vilket gör att Adidas halkat efter rejält. Nike har inte bara lovat att fasa ut farliga kemikalier utan kommer också att se till att det råder full transparens över de kemikalier som släpps ut från deras underleverantörers fabriker.

Ju fler människor som känner till vad som släpps ut från fabrikerna, desto större blir trycket på att få stopp på föroreningarna. Nike lovar även att hjälpa till att få bort miljögifterna inom klädindustrin globalt.

Nu betyder detta inte att Nike kan luta sig lugnt tillbaka för det. Inom åtta veckor kommer företaget att presentera sin handlingsplan, som vi såklart kommer granska noggrant.

Loppet är inte heller kört för Adidas. De kan fortfarande komma igen och visa att de också kan fasa ut alla farliga miljögifter i sin produktion! De behöver dessutom vara med och utveckla en transparent företagskultur inom klädindustrin, som resulterar i att de giftiga kemikalier som släpps ut vid tillverkning av kläder offentliggörs.

Det vinnande konceptet för kampanjen har varit globalt samarbete. Aktioner, turnér, bloggar, kommentarer, twittermeddelanden världen över har gjort segern möjlig. Mer än 50 000 skrev till cheferna för Adidas och Nike.

Greenpeace kampanj för att även Adidas ska fasa ut miljögifterna fortsätter. Under fotbollsmatchen mellan Nike-sponsrade Barcelona och Adidas-sponsrade Real Madrid i Spanien igår kväll projicerade Greenpeace orden ”water pollution is not fair play” för de 100 000 fans som besökte stadion.

Idag under morgonen fanns Greenpeace även vid en av Adidas butiker i centrala Stockholm för att dekorera deras skyltfönster med en uppmaning att avgifta sin klädproduktion och framstå som en global ledare på området.