Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Jakten på den gröna elektroniken

Artikel - 6 mars, 2008
Har du svårt att ta dig fram i elektronikdjungeln för att hitta det mest miljövänliga alternativet? Under 2007 bestämde vi oss för att hitta den grönaste elektroniken på marknaden. Vi kontaktade de stora tillverkarna av stationära och bärbara datorer, mobiltelefoner, handdatorer och spelkonsoler. 37 produkter från fjorton stora elektroniktillverkare värderades. Vår undersökning visar att framsteg har gjorts, men att det är lång väg kvar. En del produkter låg längre fram än andra, men det finns definitivt utrymme för förbättringar eftersom ingen fick högre poäng än 5 av 10.

Vem blir först med den verkligt gröna produkten?

"Grön IT" blev ett modeutryck under 2007, var och varannan dag uttalade elektronikföretagen sina avsikter att dra ner på energikonsumtionen, minska avfallet eller vidta andra åtgärder för att göra sina produkter grönare. Vi har pressat företagen och återkommande kartlagt och rankat den gröna rushen i Guide to greener electronics.

Vi ville undersöka företagens löften och se om de avspeglades i handling och om fler gröna produkter verkligen blev tillgängliga på marknaden. Vi kontaktade marknadsledande företag och bjöd in dem att visa sina mest miljövänliga alternativ. Varje företag kunde anmäla högst tre produkter i varje produktkategori.

Vi rangordnade produkterna efter mängden farliga kemikalier, energieffektivitet, återvinnings- och uppgraderingsmöjligheter och energiåtgång under produktion.

Den bärbara datorn Sony Vaio TZ11, mobiltelefonen Sony Ericsson T650i och handdatorn Sony Ericsson P1 i hamnade i toppen.
Den stationära dator som hamnade högst upp var Dells Optiplex 755 och HPs dc5750 men inte ens dessa datorer, mobiltelefoner och handdatorer kom alltså inte upp i fler poäng än fem av tio möjliga.

Vår undersökning baserades på företagens frivilliga deltagande och tyvärr gick inte alla med på att delta. I kategorin spelkonsoler fick vi inte in något alls, eller så kom bidragen in för sent. De företag som inte svarade var Acer, Apple, Microsoft, Nintendo och Sharp.

Sedan undersökningen gjordes har fler miljömässigt innovativa produkter lanserats. Nokias Evolve-telefoner har tex mer återanvänd plast och en högeffektiv laddare. Apples Mac Book Air innehåller inte kvicksilver, arsenik eller beryllium.

Eftersom saker händer snabbt inom elektronikindustrin finns vi även med på världens största IT-mässa CeBIT i Tyskland. Våra specialister kommer där att kolla fakta bakom den gröna marknadsföringen, sätta fokus på de bra initiativen och avslöja försök att marknadsföra produkter under falsk grönflagg.

Vi kräver att industrin tar ansvar för sina produkters hela livscykel, från tillverkning till återvinning, och att man minskar användandet av miljögifter. Idag kan egentligen ingen produkt göra anspråk på att vara grön.

Konsumenter ska inte behöva välja mellan en produkt fri från miljögifter eller en som är energieffektiv. Vi ska heller inte behöva undra om det är bättre att produkten är återvinningsbar eller om den som varar längre är ett bättre miljöalternativ.

Då en produkt lever upp till alla dessa kriterier och marknadsförs med konsumentvänlig service som gör att produkten överlever länge kan vi säga att det finns en verkligt grön produkt på elektronikmarknaden. Nu återstår bara att se vilken av producenterna som snabbast hittar en grön helhetslösning.

Läs resultatet från undersökningen: Searching for Greener Electronics

Se var företagen står i Guide to Greener Electronics som rankar företagen.

Följ bloggen från CeBIT

Ämnen
Taggar