Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Vår generalsekreterare äntrar oljerigg i Arktis

Artikel - 17 juni, 2011
Vår internationelle generalsekreterare, Kumi Naidoo, har tagit sig in i den förbjudna zonen och klättrat upp i den arktiska oljeriggen Leiv Eiriksson 120 km utanför Grönlands kust. Han gör det för att personligen be oljeriggens kapten att lämna Arktis. För en vecka sedan fick det oljebolag som använder riggen, Cairn Energy, till stånd ett föreläggande mot Greenpeace i en holländsk domstol, vilket innebär böter på 50 000 Euro per dag för att ta sig innanför en förbjuden zon närmast oljeriggen. Då vi fattade det svåra beslutet att bryta mot föreläggandet, erbjöd sig Kumi att vara den som klättrade upp.

>>>>>>>> UPPDATERING kl. 15.00:

Kumi Naidoo och Ulvar Arnkværn, som jobbar för Greenpeace i Sverige, har gripits av grönländsk polis ombord på oljeriggen Leiv Eiriksson utanför Grönland. De kommer att föras till Nuuk för förhör. <<<<<<<<<<<<<<

 

Kumi redo att äntra oljeriggen.

- För mig är det här ett av de avgörande slagen för miljön i vår tid. Det är en kamp för förnuftet mot det vansinnet som ser försvinnandet av Arktis havsis som något positivt. När isen drar sig längre norrut vill oljebolagen skicka dit oljeriggar och borra efter det fossila bränsle som är anledningen till att vi är i den här svåra situationen. Vi måste stoppa dem. Det handlar om vilken värld vi vill leva i och lämna efter oss till våra barn, sa Kumi Naidoo, innan han lämnade Greenpeace skepp Esperanza för att bege sig upp på riggen.

Kumi Naidoo, internationell generalsekreterare

Kumi Naidoo lämnade Greenpeace skepp Esperanza i gummibåt med kurs mot oljeriggen Leiv Eiriksson. Han undvek ett danskt krigsfartyg som har patrullerat vattnen runt riggen under flera veckor, varefter han klättrade 30 meter upp längs utsidan av ett av den 53 000 ton tunga oljeriggens gigantiska ben.

Med sig har han en namninsamling med 50 000 underskrifter från människor över hela världen som har skickat e-post till Cairn och krävt att företaget visar hur de skulle sanera en oljeolycka i Arktis. Cairn håller sin "Oil Spill Respons Plan" hemlig, vilket är emot industrins riktlinjer och inte minst mot Arktiska rådets riktlinjer för utvinning av olja och gas.

- Det är ett stort steg att bryta ett föreläggande som domstolen har utfärdat, men borrandet efter olja i Arktis är ett så allvarligt hot mot klimatet och denna vackra, sårbara miljö att jag känner att Greenpeace inte har något val. Cairn vågar inte offentliggöra sin plan för att sanera en oljeolycka här i Arktis - för att det inte GÅR att sanera. Jag ger mig upp i oljeriggen för att ge dem namnen på femtio tusen människor som har skickat e-post till Cairn och krävt att de offentliggör planen, och jag lämnar inte riggen förrän jag har planen i min hand, sa Kumi Naidoo.

Innan domaren beviljade föreläggandet i Nederländerna förra veckan, underströk han de inneboende riskerna med att borra i Arktis och hur ovanlig Cairns vägran att offentliggöra planen är.


Kumi Naidoo, 45, var tidigare en ungdomsledare inom anti-apartheidrörelsen i Sydafrika, där han greps ett flertal gånger och anklagades för att bryta mot bestämmelser mot massmobilisering, civil olydnad och för att bryta mot undantagstillstånd. Han gick under jorden innan han tvingades fly från Sydafrika och leva i exil i Storbritannien. Han har varit internationell generalsekreterare för Greenpeace sedan 2009.

Här kan du protestera mot oljeborrningen i Arktis.

Lämna en kommentar till Kumi