Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Oljesandskampanjen i full gång

Artikel - 18 maj, 2009
Med mindre än en vecka kvar till Statoils årsstämma går oljesandskampanjen för högtryck. Mediauppmärksamheten har varit stor och nu börjar vi nå glädjande resultat, även om mycket arbete ännu återstår.

Aktivister från Greenpeace uppmanade i dag Statoils anställda på företagets huvudkontor att verka för att bolaget ska släppa oljesanden.

Vår kampanj för att uppmärksamma folk på Statoils inblandning i oljesandsindustrin börjar nu få verklig effekt. Under veckan har vi haft besök av en delegation från Kanada, som har informerat kapitalförvaltare, etiska rådgivare och allmänheten om oljesandens risker och effekter. Budskapet om hur otroligt smutsig och farlig för miljön den här satsningen faktiskt är har verkligen nått ut till folk, inte minst tack vare det stora intresse media har visat i frågan.

Vi är mycket glada över att kampanjen också har fått gensvar bland svenska pensionsbolag, fonder och andra investerare som har andelar i oljebolaget. Inför Statoils årsstämma den 19 maj - där Greenpeace förslag om att Statoil drar sig ur oljesanden finns på dagordningen - har vi redan fått följande glädjande besked:

* I torsdags förra veckan meddelade både det etiska pensionsföretaget KPA och försäkringsjätten Folksam att de kommer att rösta FÖR Greenpeace förslag.

* Igår meddelade statliga PPM-jätten Sjunde AP-fonden, som förvaltar svenskarnas oplacerade pensionspengar, att man kommer att rösta FÖR förslaget.

* Idag meddelar även SPP, som tillsammans med norska Storebrand är Nordens största pensionskoncern, att de kommer att rösta FÖR förslaget.

- Att så många betydande investerare faktiskt agerar på oljesandsvansinnet – och gör det snabbt - visar att svenska investerare kan vara både handlingskraftiga och miljömässigt ansvarstagande, säger Ludvig Tillman, kampanjansvarig på Greenpeace.

Naturligtvis är det mycket glädjande att allt fler inser att en god investeringspolicy inte går ihop med oljesandsutvinning, men samtidigt verkar andra agera väldigt trögt - eller inte alls.


* SEB, den största svenska ägaren av Statoilaktier, har hittills inte gjort någonting. Till och med SEB:s cancerfond, som stödjer cancerforskning, har stora ägarposter i Statoil - trots att oljesand bevisligen har samband med cancerexplosionen i Kanada.

Med andra ord: SEB:s cancerfond investerar i cancerframkallande verksamhet!

* Banco, en del av Swedbank Robur, som har tydligt etisk profil, skyller på administrativa förhinder för sin oförmåga att ta ställning. Banco kommer däremot att ”ta initiativ till en dialog” med Statoil om oljesand.

* 1-4 AP-fonderna, med stort aktieinnehav i Statoil kommer inte att rösta eftersom de sedan länge har valt ut vilka bolag på vilka bolagsstämmor man tänker använda sin rösträtt på, ett beslut man anser vara omöjligt att rucka på.

* Den norska staten, som äger en majoritet av aktierna i Statoil, kommer inte att rösta i frågan överhuvudtaget. Detta har fått den norske miljöministern Erik Solheim att gå i taket. Han menar att staten måste kunna agera på samma ansvarsfulla sätt som vissa privata aktörer.

 - Det här är ett strategiskt val inför framtiden – utveckla klimatvidrigt fossilt bränsle eller gå mot en hållbar, förnybar energiutveckling. Det ena efter det andra fondbolaget inser att detta gäller såväl deras tillväxt som ansvarstagande, vilket gör den norska statens oförmåga att agera alldeles absurt, säger Tillman.

- Oljesandsverksamhet är helt enkelt oförenligt med ett ansvarsfullt ägande. Nu gäller det för samtliga fondplacerare med Statoil eller andra oljesandsbolag i sina portföljer att snabbt agera för att inte bidra till den vansinniga oljesandsindustrin.

Vad är oljesand? Vilka miljö- och hälsokonsekvenser har det? Vad gör Statoil i Kanada? Läs HÄR!