Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Uppdateringar från aktionen: Greenpeace-aktivister hindrar giftskeppet Probo Koala från att lämna estnisk hamn

Sida - 28 september, 2006
Tisdag 26 september: Vårt skepp Arctic Sunrise hindrar just nu giftskeppet Probo Koala från att lämna hamnen i den estniska staden Paldiski och har stämplat skeppet som en "EU Toxic Crime Scene". För en dryg månad sedan dumpade Probo Koala miljögifter i Abidjan i Elfenbenskusten. Åtta människor dog och tiotusentals sökte sjukvård. Läs pressmeddelandet och bakgrunden till aktionen

Greenpeace skepp Arctic Sunrise hindrar giftskeppet Probo Koala från att lämna hamnen i den estniska staden Paldiski och har stämplat skeppet som en "EU Toxic Crime Scene". En dryg dryg månad tidigare dumpade Probo Koala miljögifter i Abidjan i Elfenbenskusten. Sju människor dog och 44 000 sökte sjukvård.

UPPDATERING 06-09-27 kl. 16.30:
SEGER! Estland tillsätter en utredning av giftskeppet.

UPPDATERING 06-09-27 kl. 13.22:
De estniska myndigheterna har informerat oss om att de har förbjudit Probo Koala att lämna Paldiski under i alla fall de närmaste 24 timmarna. Enligt myndigheterna visar en första analys att Probo Koala kan ha gjort sig skyldig till samma slags föroreningar i Estland, som tidigare ledde till katastrofen i Elfenbenskusten. Greenpeace välkomnar Estlands beslut att hålla kvar Probo Koala och hoppas att detta kommer att leda till en fullständig utredning av de brott de ansvariga för fartyget har gjort sig skyldiga till.

UPPDATERING 06-09-27 kl. 10.15:
Vi har just haft kontakt med chefen för "the Estonian Environment Ministry's InternationalAffairs Scetion", Allan Gromov. De estniska myndigheterna väntar in de fullständiga officiella dokumenten ifrån Elfenbenskusten rörande begäran om att kvarhålla Probo Koala. Gromov sa också att han föreställer sig att Estland då kan komma att bemöta dessa önskemål.

UPPDATERING 06-09-26 kl. 23.00:
Vi får tillbaka våra två återstående aktivister ifrån polisen.

UPPDATERING 06-09-26 kl. 19.20:
Probo Koala verkar inte lämna hamnen i kväll eller i natt. Vi förväntar oss att få tillbaka de två återstående aktivisterna inom några timmar. Vi hämtade enkelt hem vår gummibåt genom att köra förbi, hoppa i och köra tillbaka den. Arctic Sunrise har nu ankrat upp för natten, men en gummibåt bevakar fortfarande giftskeppet och vi är beredda att agera snabbt om de skulle få för sig att börja röra på sig.

UPPDATERING 06-09-26 kl. 18.50:
De två greenpeace-aktivister som körde pressbåten och blev arresterade, släpps av polisen och körs ut till Arctic Sunrise.

UPPDATERING 06-09-26 kl. 17.10:
De två greenpeace-aktivister som klättrade på Probo Koala har nu också arresterats, vilket gör att totalt fyra aktivister nu befinner sig hos den estniska polisen. Kustbevakningen har också varit ombord och bett oss lämna hamnen, men vi vägrar och de konsulterar nu sina överordnade. Vi har istället skickat upp ytterligare två aktivister i förtöjningslinorna.

UPPDATERING 06-09-26 kl. 16.07:
Myndigheterna i Elfenbenskusten har skickat en officiell begäran till de estniska myndigheterna att Probo Koala ska hållas kvar i hamnen i Paldiski i väntan på rättsliga åtgärder.

UPPDATERING 06-09-26 kl. 16.00:
Den Estniska kustbevakningen är just nu ombord på Arctic Sunrise. Samtidigt klättrar två Greenpeace-aktivister på Probo Koalas förtöjningslinor för att förhindra henne ifrån att lämna hamnen.

UPPDATERING 06-09-26 kl. 13.10:
Enligt uppgifter till Greenpeace har de två besättningsmedlemmarna i vår press-båt, som beslagstogs när den skulle hämta ett estniskt tv-team tidigare idag, nu förts till polisstationen i Paldiski.

UPPDATERING 06-09-26 kl. 13.05:
Bränslepåfyllningsfartyget, Viimsi, har avslutat sin tankning av Probo Koala och lämnar nu hamnen.

UPPDATERING 06-09-26 kl. 10.45:
Den estinska gränsvakningen ber officiellt Arctic Sunrise att flytta sig från hamnen.

UPPDATERING 06-09-26 kl. 10.15:
Hamnmyndigheten har beslagtagit en av våra gummibåtar. Samtidigt kommer kustbevakningens fartyg in mot hamnen och lägger sig en stund mellan Probo Koala och Arctic Sunrise. Därefter drar hon sig tillbaka och lägger sig på redden igen och ligger nu cirka 500 m ifrån Arctic Sunrise.

UPPDATERING 06-09-26 kl. 09.00:
Arctic Sunrise lämnar åter hamnen för att låta ett par andra fartyg passera. Ett av dessa visar sig vara ett tankfatyg som lägger sig utmed Probo Koala för att fylla på bränsle åt henne. Enligt uppgift till Greenpeace förbereder sig Probo Koala för att gå ut till havs kl. 18.00 ikväll.

UPPDATERING 06-09-26 kl. 08.30:
Aktivister fortsätter att märka Probo Koala. Besättningen ombord på giftfartyget försöker hindra märkningen genom att spruta vatten på aktivisterna med brandslangar. Trots detta lyckas aktivisterna slutföra sitt uppdrag.

UPPDATERING 06-09-26 kl. 07.47:
Arctic Sunrise ankrar upp framför Probo Koala.

UPPDATERING 06-09-26 kl. 07.00:
Arctic Sunrise har börjat gå tillbaka in i position framför Probo Koala. Ett estniskt kustbevakningsfartyg har anlänt under natten men håller sig på ett par kilometers avstånd.

UPPDATERING 06-09-25 kl. 21.00:
Den estiniska polisen har just pratat med aktivisterna i gummibåtarna och försökt få dem att ge sig av. När de vägrade var polisen nöjd med att de sätte på lanternorna, vilka de hade haft avslagna för att hålla sig gömda.

UPPDATERING 06-09-25 kl. 20.00:
När mörkret lagt sig beslutar vi att flytta Arctic Sunrise en liten bit utanför hamnen för att undvika farliga situationer när andra fartyg går in och ut ur hamnen. Istället stannar några klättrare kvar och en av våra gummibåtar lägger sig precis intill Probo Koala.

UPPDATERING 06-09-25 kl. 19.00:
Akivister målar orden "EU Toxic Crime Scene" på sidan av Probo Koala.

UPPDATERING 06-09-25 kl. 17.00:
 Arctic Sunrise, som bär en banderoll med texten "Toxic Trade Kills", ankrar upp i hamnen. Hon ligger nu 100 meter ifrån Probo Koala och hindrar effektivt skeppet ifrån att röra sig.

UPPDATERING 06-09-25 kl. 16.00:
Greenpeace fartyg MY Arctic Sunrise rör sig sakta mot giftskeppet Probo Koala för att blockera det ifrån att lämna hamnen.Ämnen
Taggar