Rainbow Warrior

Rainbow Warrior är kanske Greenpeace mest berömda fartyg. Dess föregångare sänktes 1985 efter ett attentat. En fransk hemlig agent hade placerat två sprängladdningar ombord på fartyget, som låg i hamn på Nya Zealand.

Nuvarande Rainbow Warrior sjösattes under Greenpeace flagg den 10 juli 1989, på fyraårsdagen efter att det ursprungliga fartyget sjönk. Greenpeace byggde om RW till en stor motorseglare genom att montera tre master på skrovet från en Nordsjö-trålare.

Fartygets namn kommer av en sägen från den nordamerikanska ursprungsbefolkningen, som inspirerade besättningen ombord fartyget Phyllis Cormack under den första Greenpeaceresan.

Denna sägen förespår en tid när människor genom sin girighet kommer att ha förstört jorden och regnbågskrigarna går samman för att rädda den.

Ett av de största ögonblicken i Rainbow Warriors historia ägde rum när hon 1995 återvände till Moruroa för att protestera mot att Frankrike återupptagit sina kärnvapentester.

Efter att hon rammats och stormats av franska kommandosoldater fortsatte Rainbow Warrior omedelbart protesten genom att förena sig med en fredsflottilj av skepp från hela världen, innan hon återigen stormades och besättningen arresterades.

Nytt skepp för större utmaningar

Just nu bygger vi en ny Rainbow Warrior. Efter 52 år till sjöss (21 år som Greenpeace-fartyg), behöver vår nuvarande regnbågskrigare pensioneras. Det nya skeppet kommer att vara bättre utrustat och byggt för att tackla vår tids stora miljöhot, som klimatförändringar, överfiske, skogsförstöring och farliga kemikalier som förgiftar jorden.

För ansökan om att arbeta på något av våra fartyg, vänligen skriv till:

Rainbow Warriors historia:

 

De senaste uppdateringarna

 

Friluftsmärkena har svarat - nu ska de testas!

Blogginlägg av Therese Jacobson | 7 oktober, 2015

Vilket gensvar vi fått av alla er naturälskare! När vi berättade att Greenpeace funnit PFAS-kemikalier som kan vara skadliga på de mest avlägsna platser i världen och att friluftsindustrins produktion bidrar till att dessa kemikalier...

Årsrapport 2014

Dokument | 25 juni, 2015 på 13:58

Årsrapport för Greenpeace Nordic 2014.

Välkommen att besöka vårt fartyg Arctic Sunrise!

Artikel | 9 mars, 2015 på 16:30

Söndagen den 15:e mars kommer hon till Stockholm på besök och vi hoppas att du vill komma! Det blir guidade turer runt fartyget, aktiviteter för barn och möjlighet att träffa kampanjledare, aktivister och besättning.

Årsrapport 2013

Dokument | 26 september, 2014 på 11:30

Årsrapport för Greenpeace Nordic 2013.

Generöst bidrag från PostkodLotteriet till stöd för Arktis

Blogginlägg av Annika Jacobson | 21 februari, 2014

Igår mottog Greenpeace för sjätte året i rad pengar från Svenska PostkodLotteriet – hela 22 miljoner kronor tilldelades organisationens miljö- och klimatarbete! Stödet vi får från PostkodLotteriet är ett oerhört viktigt bidrag för att...

Årsrapport 2012

Artikel | 17 juli, 2013 på 17:30

Våra engagerade supportrar fortsätter att göra det möjligt för oss att uppnå viktiga och konkreta resultat här i Norden. Tillsammans med våra internationella kollegor, hängivna rekryterare och flera hundra aktivister har vi genomfört flera...

Träffa oss på Södertörns Högskola

Blogginlägg av Sara Arvidsson och Sofia Mansnerus | 15 mars, 2013

Onsdagen den 20 mars kommer Greenpeace att finnas på plats på Development Day på Södertörns högskola och berätta om vilka olika möjligheter som finns för att komma in och jobba hos oss.  Det överlägset bästa sättet att få in en fot...

Kanelbullar byggde denna vackra organisation

Blogginlägg av Irene Berg | 4 oktober, 2012

Här ser du besättningen på fartyget Phyllis Cormack år 1971. De utgjorde en del av den ursprungliga grupp som sedan blev Greenpeace. Fotot hänger inramat i stort format i hallen på vårt kontor i Stockholm. Jag går förbi den varje dag.

Annika Jacobson ny chef på Greenpeace

Blogginlägg av Annika Jacobson | 20 augusti, 2012

Hej! Idag börjar jag som ny chef för Greenpeace i Sverige. Det känns väldigt spännande att få leda en så målmedveten och kunnig organisation och att tillsammans med engagerade kollegor, aktivister och gåvogivare få arbeta för en så...

Huum* – här kommer vi! Ny volontärgrupp startas!

Blogginlägg av Emma Nykvist | 27 juli, 2012

Gissa staden: Den har varit en av Sveriges snabbast växande städer. Den har ett nästan subarktiskt klimat och ett namn som kan översättas till ”den dånande”. Visst låter det som om det är ödesbestämt att det är just här den nyaste,...

1 - 10 av 50 resultat.

Ämnen