Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Elva fredspristagare skriver till Putin för fängslade aktivister

Pressmeddelande - 17 oktober, 2013
Stockholm, 17 oktober 2013 - Elva mottagare av Nobels fredspris, inklusive ärkebiskop Desmond Tutu, har skrivit ett gemensamt brev till Rysslands president Vladimir Putin för att uttrycka sitt stöd till de 28 aktivister från Greenpeace och de två frilansjournalister som hålls häktade i ryskt fängelse åtalade för sjöröveri.

I brevet uppmanar fredspristagarna president Putin att "göra allt du kan för att se till att de orimliga och allvarliga anklagelserna om sjöröveri släpps, och att alla eventuella åtal är förenliga med internationell och rysk lag."

De undertecknade uttrycker även sitt stöd för alla ansatser att skydda Arktis från oljeexploatering och klimatförändringar.

De skriver: "Arktisk oljeborrning är ett farligt högriskprojekt. Ett oljeutsläpp i dessa iskalla vatten skulle ha en förödande inverkan på ett av jordens sista unika, vackra och relativt orörda naturområden. Konsekvenserna för människor som lever i Arktis, och djurarter som redan utsätts för starka påfrestningar, skulle vara förödande. Riskerna för en sådan olycka är ständigt närvarande, och oljeindustrins beredskapsplaner förblir fullkomligt otillräckliga. Lika upprörande är oljeborrningens bidrag till klimatförändringarna. Klimatförändringar i Arktis och på andra håll hotar och påverkar oss alla, men det är världens redan mest utsatta människor som får betala priset för utvecklingsländernas passivitet."

Den fullständiga listan över fredspristagare som undertecknat brevet är:

* Desmond Tutu, ärkebiskop, Sydafrika

* Betty Williams, fredskämpe, Nordirland

* Oscar Arias Sanchez, Costa Ricas tidigare president

* Jody Williams, fredskämpe, USA

* Leymah Gbowee fredskämpe, Liberia

* Tawakkol Karman, fredskämpe, Jemen

* Rigoberta Menchu ​​Tum, socialreformist, Guatemala

* Mairead Maguire, fredsaktivist Nordirland

* Shirin Ebadi, advokat och domare, Iran

* José Ramos Horta, fd president i Östtimor

* Adolpho Perez Esquivel, samhällsorganisatör, Argentina

De 28 aktivisterna och två frilansjournalisterna greps efter en fredlig protest mot Gazproms oljeborrplattform Prirazlomnaya den 18 september och sitter nu inspärrade i Murmansk, åtalade för sjöröveri. För detta brott kan ett maximistraff på 15 års fängelse utdömas.

President Vladimir Putin uttalade nyligen en avståndstagande från åtalspunkten: "Det är helt uppenbart att de, naturligtvis, inte är pirater."

Den globala kampanjen för att fria de 30 har fått 1,3 miljoner människor att skriva till ryska ambassader med krav om frigivning för aktivisterna. Solidaritetsdemonstrationer anordnades förra veckan på 250 platser i 49 länder runt om i världen, och International Federation of Journalists och European Federation of Journalists krävt ett frisläppandet av de två fängslade journalisterna (1).

(1) http://www.ifj.org/en/articles/ifj-efj-condemn-continued-detention-of-journalists-in-russia