Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeaceprotest mot oljeborrning i Arktis

Pressmeddelande - 15 maj, 2013
Kiruna 2013-05-15 - Idag höll Arktiska rådet sitt möte i Kiruna. Sveriges tvååriga ordförandeskap avslutades och ett avtal för att hantera oljeolyckor i Arktis antogs, som enligt Greenpeace inte på något sätt förhindrar att en oljekatastrof inträffar i regionen. Utanför mötet protesterade Greenpeaceaktivister mot oljeborrning i Arktis.

- Carl Bildt har som ordförande varken kritiserat oljekapplöpningen eller ens initierat en diskussion om nödvändiga begränsningar av ny oljeutvinning i regionen. Vi är mycket besvikna över Sveriges agerande. Det är oförenligt att ta upp mer olja i Arktis om målet att begränsa klimatförändringarna till maximalt två grader ska kunna nås. Därför duger det inte att som Bildt säga att det inte är meningsfullt att ta upp en diskussion om frågan, säger Therese Jacobson, Arktisexpert, Greenpeace.

Arktiska rådets möte i Kiruna den 15 maj 2013. Greenpeace demonstrerar utanför stadshuset i Kiruna där Arktiska rådets har möte med budskap att skydda Arktis. The Arctic Councils' meeting in Kiruna, Sweden, the 15th of May 2013. Greenpeace demonstrating outside the city hall where the Arctic Council is meeting.

- Planen för att hantera en oljeolycka i Arktis som antogs av Arktiska rådet idag är under all kritik. Planen lider av en total avsaknad av konkreta åtgärder för att förebygga en oljeolycka. Den säger inte heller något om vem som ska stå för saneringskostnaderna för en olycka eller ge ekonomisk kompensation åt de drabbade vid en oljekatastrof, säger Therese Jacobson.

 Foton från Greenpeace protest samt andra aktiviteter.

Greenpeace ger fler kommentarer idag på Café Safari, Geologgatan 4 (på övervåningen) dit media kan komma för att samtala med och intervjua Therese Jacobson. Tid:
Onsdag 15 maj kl. 13.00 - 15.00

Mer om Arktiska rådet på Greenpeace hemsida

Kontaktuppgifter: 
Therese Jacobson, Arktisexpert och dr. i miljövetenskap (på plats i Kiruna): 072 226 07 84 
Anna Havula, kommunikationsansvarig (på plats i Kiruna): 070 201 44 86