Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Norsk aktion mot Statoils oljerigg

Pressmeddelande - 10 april, 2013
Tidigt i morse klättrade två Greenpeaceaktivister utklädda till isbjörnar upp på oljeborriggen West Hercules på en uppgraderingsanläggning i Ølen, Rogaland i västra Norge. De nyfikna isbjörnarna började inspektera riggen som inom kort ska skickas till Arktis som en del av Statoils omfattande sommarborrprogram i de norra delarna av Barents hav.

"Statoil måste lämna den arktiska olja i fred. Utvinning av Arktisolja leder oss mot oåterkalleliga klimatförändringar och det finns ingen anledning för Norge att dra sig norrut genom farliga vatten efter mer olja ", säger Truls Gulowsen, chef för Greenpeace i Norge.

De nio planerade borrplatserna i Barents hav kommer att innehålla en brunn på 74 grader nord.

"Oljeriggen är på väg till en av de mest nordliga borrplatserna i världen. Som ett ledande miljömetvetet land ska Norge inte bana väg för en arktisk oljarush ", säger Gulowsen.

Arktisk oljeborrning innebär allvarliga säkerhetsrisker. Extremt väder och temperaturer, tillsammans med risken för isbildning, innebär att borrning i Arktis inte kan jämföras med Norges tidigare erfarenheter i Nordsjön.

"Inget oljebolag är förberett på arktiska förhållanden. Det är oacceptabelt att Statoil är villiga att riskera säkerhet och miljö i dessa känsliga arktiska områdena ", säger Gulowsen.

Statoils omfattande planer i Arktis har redan genererat internationell oro. Hittills har över 17.000 ryska medborgare skickat brev till Norges statsminister Jens Stoltenberg som kräver att Statoil hålla sig borta från Arktis.

"Om Statoil inte har vett att hålla sig borta från Arktis så måste Jens Stoltenberg kliva in"

 

För mer information, vänligen kontakta:

Therese Jacobson, Arktisansvarig Greenpeace Sverige, 072 226 07 84
Henning Reinton, kommunikationsansvarig Greenpeace i Norge, +47 91600474

Bilder finns tillgängiga här: