Idag startar Antarktiska havskomissionens möte i Hobart i Tasmanien, där Sverige är på plats. När svenskarna återvänder hem om två veckor kan de ha etablerat världens största havsreservat. Två miljoner människor har skrivit under med sina namn för reservatet, och till och med krillföretagen som är aktiva i området stödjer förslaget. I veckan mötte Greenpeace-ambassadören Lena Endre och Greenpeace globala havsexpert Frida Bengtsson utrikesminister Margot Wallström för att lämna över de två miljoner signaturerna.

Margot Wallström möter Greenpeace
Så, var är det den svenska delegationen är?

Tillsammans med 23 andra medlemsländer och EU kommer den Antarktiska havskommissionen (CCAMLR), från 22 oktober till 3 november, diskutera om stora delar av Weddellhavet, ett område fyra gånger Sveriges yta, kan bli ett marint reservat. Weddellhavet är ett unikt havsområde i Antarktis som är hem åt bland annat pingviner och valar. Weddellhavet gränsar mot Dronning Mauds land där Sverige idag har två forskningsstationer.

– Det är av yttersta vikt att Sverige nu bidrar aktivt till arbetet i den Antarktiska havskommissionen, då det varit bortprioriterat allt för länge av flera svenska regeringar. Om vi vill göra vårt yttersta för att möta klimatförändringarna och skydda biologisk mångfald, måste vi investera i en av planetens mest effektiva koldioxidbindare: Haven, säger Frida Bengtsson.

Frida Bengtsson kommer själv åka till Tasmanien för att delta som observatör under mötet. Hon betonar att Weddellhavet är av unik vikt, då det är ett världens kallaste hav och innehåller en stor biologisk mångfald. Genom havsströmmar flyttas näringsämnen, likt ett transportband, till alla de andra haven på jorden och således möjliggör deras överlevnad.

One of the largest Adélie penguin colonies in Antarctica is situated in Hope Bay on Trinity Peninsula, which is the northernmost part of the Antarctic Peninsula. Just outside Hope Bay, the Antarctic Sound connect the Bransfield Strait to the Weddell Sea. In this area, Greenpeace is about to conduct submarine-based scientific research to strengthen the proposal to create the largest protected area on the planet, an Antarctic Ocean Sanctuary.

– Haven runt Antarktis är några av de få hav vi har på planeten som är relativt lite påverkade av mänsklig aktivitet och där de  legala medlen för att skydda haven finns, till skillnad från majoriteten av andra internationella vattnen. Enligt forskning måste minst 30 procent av våra hav skyddas. Idag är endast ett fåtal procent skyddade. När till och med stora krillföretag, vars fiskevatten är just i Antarktis, går med på att skydda sårbara områden så finns det ingen godtagbar anledning för ansvariga länder att neka.

Från 2020 kommer Sverige ta över ordförandeskapet för kommissionen.

– Vi kan inte hålla på att kladda nere vid Antarktis – våra hav måste skyddas för planeten, och vår egen skull. I ljuset av senaste IPCC-rapporten så hoppas jag nu att Margot och gänget kämpar ordentligt för Antarktis framtid!, avslutar Lena Endre.

Kontakt:
Frida Bengtsson, talesperson för globala havsfrågor
[email protected]
Tel: 070 283 30 36

Fanny Jönsson, kommunikationsansvarig
[email protected]
Tel: 070 652 74 20

Havsleguan i Galapagos
Skapa skyddade havsreservat!

2024: nu måste vi se till att det globala havsavtalet skapar verkligt skydd för haven! Skriv under och följ med på vår resa för att skydda haven

Engagera dig