Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Rysk kustbevakning hotar att öppna eld mot Greenpeaceskepp

Pressmeddelande - 26 augusti, 2013
Nordostpassagen, 26 augusti 2013 – Greenpeace och organisationens skepp Arctic Sunrise har beslutat att lämna Karahavet och Nordostpassagen i ryska Arktis. Detta sker efter att den ryska kustbevakningen bordat skeppet och i samband med detta hotat att använda våld och öppna eld mot Greenpeaceskeppet Arctic Sunrise om det inte lämnar området.

Efter bordningen av Arctic Sunrise upprepade den ryska kustbevakningen sitt påstående att Greenpeaceskeppet åkt in i Nordostpassagen olagligt - ett påstående att Greenpeace bestrider. Kustbevakningen varnade Greenpeace att den skulle använda våld om nödvändigt, inklusive att öppna eld mot skeppet, om Arctic Sunrise inte skulle lämna området.

- Detta är en kraftig överreaktion från de ryska myndigheterna. Vi är en fredlig organisation och har inte gjort något för att motivera hot om våld mot oss. Nu lämnar vi området för att undvika risker för vår besättning, men vi kommer inte att sluta granska och protestera förrän oljeborrning till havs i Arktis är förbjuden, säger Therese Jacobson, Arktisexpert på Greenpeace.

Arctic Sunrise kommer att lämna Nordostpassagen idag, men Greenpeace International kommer att uppmana den nederländska regeringen att överväga ett rättsligt klagomål för Rysslands brott mot internationell sjörätt och yttrandefrihet.

Greenpeace har befunnit sig i ryska Arktis för att protestera fredligt mot oljeprospektering som just nu genomförs av det ryska statsägda oljebolaget Rosneft och den amerikanska oljejätten ExxonMobil.

- Man kan fråga sig om ledningen för ExxonMobil och Rosneft gillar de ryska myndigheternas hårdhänta reaktion mot vår fredliga granskning och protest, säger Therese Jacobson.

Bilder från Greenpeace protest i området
Pressmeddelande från tidigare idag: ”Rysk kustbevakning bordar Greenpeaceskepp efter protest”

För mer information, kontakta: 
Therese Jacobson, Arktisexpert, Greenpeace: 073-670 85 30, .
Twitter: Therese_GreenP
Anna Havula, kommunikationsansvarig: , 070 201 44 86
Greenpeace International pressdesk: , +31 20 718 24 70