Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Shell stämmer Greenpeace – vill ge 1 miljon euro i böter för protest

Pressmeddelande - 21 september, 2012
21 september 2012 – Idag startade en rättegång där oljebolaget Shell har stämt Greenpeace International och Greenpeace i Nederländerna för att ha protesterat mot bolagets planerade oljeborrningar i Arktis. Shell vill förhindra Greenpeace från att genomföra några som helst protester inom 500 meters avstånd från någon av bolagets egendomar, kontor eller bensinstationer i Nederländerna. Vid överträdelser vill Shell kunna ge Greenpeace en miljon euro i böter.

- Kravet på en 500 meters protestfri zon runt varenda en av Shells egendomar är en desperat handling för att tysta ner vår kampanj som drar uppmärksamheten till bolagets vansinniga oljeprogram i Arktis, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige. 

Shell har förberett sig i sju år för att börja borra efter olja i Arktis och investerat över 30 miljarder kronor i projektet. Rättegången, som äger rum i Amsterdam i Nederländerna, börjar bara dagar efter att Shells planerade oljeborrningar i Arktis avbryts med anledning av flera bakslag, förseningar och misslyckanden.

- Ett företag som vill borra efter olja i ett av de mest extrema väderförhållandena på jorden, utan att kunna hantera en potentiell oljeolycka, är inte i position att anklaga oss för att äventyra säkerheten i samband med en fredlig protest, säger Annika Jacobson.

Det är inte första gången Shell försöker använda juridiska medel för att slå ner allmänhetens protester mot dess planer att borra efter olja i känsliga havsområden i arktiska Alaska. Shell driver även tre stämningar mot Greenpeace i USA samt tretton andra organisationer i Alaska för att försöka förhindra att deras verksamhetstillstånd i framtiden utmanas juridiskt.

- Det här fallet följer ett alltför förutsägbart mönster av storföretag som försöker skrämma bort kritiker av deras miljöfarliga verksamhet, säger Annika Jacobson.

Greenpeace driver en världsomfattande kampanj för att stoppa Shells och andra oljebolags planer att exploatera Arktis. Kampanjen stöds redan av nästan två miljoner människor världen över. 

Läs mer om Greenpeace kampanj för att skydda Arktis

Kontakt: 
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: 070 542 08 90
Twitter: chef_Greenpeace
Anna Havula, kommunikationsansvarig: 070 201 44 86