Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Svenska Sandra och fem Greenpeaceaktivister nådde toppen

- Klättringen uppför Västeuropas högsta byggnad en lyckades. Budskapet: ”Skydda Arktis”

Pressmeddelande - 12 juli, 2013
Efter 15 timmar mödosam klättring på Västeuropas högsta byggnad, The Shard, nådde de sex kvinnorna från Greenpeace – inklusive svenska Sandra Lamborn från Stockholm - till slut den 310 meter höga toppen vid 19:08 på torsdagkvällen. Klättrarna hyllades av en folkmassa som samlats vid foten av skyskrapan, medan tiotusentals såg den spektakulära målgången via en livesändning på Greenpeace hemsida.

Efter att ha nått toppen, viftade två av aktivisterna en 32 kvadratmeter stor flagga med uppmaningen ”Save the Arctic” - "Rädda Arktis". Budskapet riktades till världens ledare och belyser oljeindustrins vårdslösa exploatering av planetens sista, relativt orörda naturområde.


Bilder HÄR


Teamet klättrare började sin uppstigning vid strax efter 04:00 i morse efter att ha undkommit säkerhetsvakter vid foten av byggnaden. Under hela dagen gjorde de stadiga framsteg i sin strävan att nå toppen på nyinvigda The Shard. Dagens djärva projekt är en del av en årslång kampanj Greenpeace drivit för att uppmärksamma hur Shell och andra företag borrar i Arktis, eller har för avsikt att göra det. Efter misslyckade försök att utvinna olja utanför Alaskas kust, har Shell gått samman med den ryska gas- och oljejätten Gazprom, med skrämmande historia vad gäller säkerhet och miljö.

John Sauven på Greenpeace UK:
- Det är en ära att stå här vid foten av Europas högsta byggnad och bevittna denna anmärkningsvärda prestation av fem beslutsamma kvinnor. Att se dem flagga för att skydda Arktis från toppen av The Shard var en extraordinär upplevelse. Och jag var inte den enda som tittade på det här i dag - de ansvariga för Shell, vars kontor är runt denna byggnad, kommer helt enkelt inte att kunna ignorera ropen för att skydda Arktis längre.

Miljoner människor världen runt har anslutit sig till rörelsen för att stoppa den vårdslösa huggsexan om Arktis. Under dagen har sextiotusen nya individer anslutit sig via http://iceclimb.savethearctic.org/, där klättringen sändes under hela dagen.

John Sauven:
- Dessa aktivister har visat vad dedikation är, och deras beslutsamhet att stå upp för planeten har inspirerat människor över hela världen. Om Shell fortsätter att ignorera den enorma strömmen av stöd för att skydda Arktis kommer de att göra oåterkalleliga skador på sitt rykte.

BILDER och VIDEO kan laddas ned HÄR

Mer information från Greenpeace Sverige:
Therese Jacobsson, ekotoxikolog och Arktisexpert, 072 226 07 84
Jesper Liveröd, kommunikationsansvarig, 070 340 54 14