Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Två månaders häkte för aktivister

Greenpeace kräver omedelbar frigivning

Pressmeddelande - 26 september, 2013
Idag har en domstol i Murmansk, Ryssland beslutat om ytterligare 2 månaders häkte för ett flertal aktivister som i förra veckan genomförde en fredlig protest mot oljeborrning i ryska Arktis. Bland de häktade finns även en rysk frilansjournalist. Domstolen beslutade att Dima Litvinov från Sverige ska vara häktad i ytterligare tre dagar innan en ny häktesförhandling mot honom genomförs. Greenpeace kräver att hela besättningen på Arctic Sunrise omedelbart ska friges.

Dima Litvinov, trebarnspappa från Kista i Stockholm, var en av besättningsmedlemmarna på Greenpeace fartyg Arctic Sunrise som bordades illegalt på internationellt vatten och därefter bogserades till ryska Murmansk. Om tre dagar genomförs nya häktesförhandlingar mot honom och till dess kvarhålls han i ryskt häkte.

- Vi är chockade över domstolens beslut. I 42 år har Greenpeace verkat för fred och skydd av vår natur. Vår vän Dima är en vanlig människa som bestämt sig för att göra något så ovanligt modigt som att fredligt stå upp mot Gazproms oansvariga oljeborrning i Arktis. Han drivs av ett engagemang för en bättre värld och en övertygelse om att vi inte står maktlösa inför klimathot och orättvisor. Det finns ingen anledning att hålla varken honom eller några av de andra aktivisterna häktade, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Elva personer har hittills häktats under två månader, i väntan på att brottsutredningen ska bli färdig. Bland dessa finns personer från Kanada, Nya Zeeland, Polen, Ryssland, Frankrike, USA, Turkiet och Schweiz. Reportrar utan gränser kritiserar häktningen av den ryske frilansjournalisten Denis Sinyakov.

Dima Litvinov från Sverige samt två personer från Greenpeace i Nederländerna och Ukraina får vänta på en ny häktesförhandling om tre dagar. Häktesförhandlingarna mot de övriga aktivisterna pågår ännu.

- De ryska myndigheterna försöker skrämma människor som står upp emot oljeindustrin i Arktis, men denna uppenbara skrämseltaktik kommer inte att lyckas. Vi är fast beslutna i vårt engagemang att skydda den arktiska miljön och världens klimat. Vi uppmanar människor i Ryssland och världen över att stå upp för våra aktivister och försvara deras rätt till fredlig protest, säger Kumi Naidoo, Greenpeace Internationals generalsekreterare.

Greenpeace rapporterar om händelseutvecklingen via Twitter: https://twitter.com/gp_sunrise

Ladda ner senaste bilderna här och här.
Ladda ner bilder på Dima Litvinov.


Ladda ner video från rättegången här.
Video finns även på: ftp.greenpeacemedia.net
Username: dvout
Password: 3e4r5t
Folder: 
1309_Arctic_Sunrise_Murmansk

Kontakt:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: 070 542 08 90 
Anna Havula, kommunikationsansvarig: 070 201 44 86