Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Urfolk kräver stopp för oljeborrning inför Arktiska rådets möte

Pressmeddelande - 14 maj, 2013
14 maj 2013 – Ett tjugotal arktiska urfolksorganisationer har undertecknat ett gemensamt uttalande som kräver ett förbud mot havsbaserad oljeborrning i Arktis samt ett moratorium för landbaserad oljeborrning i regionen. Koalitionen omfattar nu stora urfolksgrupper från alla arktiska regioner, varav två är permanenta medlemmar i Arktiska rådet. Budskapet kommer att tas med till Arktiska rådets möte som äger rum i Kiruna imorgon.

Uttalandet ”Joint Statement on Indigenous Solidarity on Arctic Protection” undertecknades av ryska urfolksrepresentanter och organisationer i augusti 2012, i samband med ett urfolksmöte i ryska Usinks. I samband med konferensen ”Peoples Arctic – united for a better tomorrow” som Greenpeace och ryska Save the Pechora Committee anordnade i Kiruna 12-13 maj, där urfolk från hela Arktis deltog, valde ytterligare urfolksrepresentanter att underteckna uttalandet. Totalt har uttalandet nu stöd av 41 urfolksrepresentanter varav ett tjugotal har skrivit under för hela sin organisation.

”Denna konferens är en indikation om på vart världen är på väg, sade Bill Erasmus, permanent deltagare i Arktiska rådet, Dene National Chief samt internationell vice-ordförande i arktiska Athabaskan-rådet. ”Oavsett bakgrund eller yrkesgrupp är människor oroliga över markerna, och människor börjar samla sig tillsammans på grund av sin oro." Bill Erasmus sade att han planerar att ta med uttalandets budskap till Arktiska rådets möte i Kiruna.

Bill Erasmus

”Urfolkens uttalande visar på att oron för och motståndet mot oljeborrning i Arktis växer. Urfolken är de som kommer att drabbas värst av destruktiva verksamheter i Arktis och skulle vara de första att känna av konsekvenserna av en oljeolycka”, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.  

Läs det fullständiga uttalandet här.

Se delar av konferensen ”Peoples Arctic – united for a better tomorrow” i efterhand här.

Mer information om Arktiska rådets möte på Greenpeace hemsida.

För mer information, vänligen kontakta:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: 070 542 08 90 
Anna Havula, kommunikationsansvarig: 070 201 44 86