Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace märker svart torsk i norska affärer

– Illegala fiskpinnar hos Ica och Coop

Pressmeddelande - 25 januari, 2006
Coop och Ica säljer fiskpinnar som från början kommer från ett företag som systematiskt handlar med svartfiskad torsk. Det avslöjas i andra delen av TV4-programmet Kalla Faktas granskning av det illegala fisket i Barents hav. Idag besökte Greenpeace-aktivister en lång rad affärer i Oslo, bland annat Rimi, Ica och Coop, för att märka frusen fisk som kan vara illegalt fiskad torsk från Barents hav.

Vi märkte torskprodukter i Oslo som kan komma från illegalt fiske.

-  Att svenska livsmedelsjättar som Ica och Coop bidrar till utfiskningen av våra hav är ännu ett chockerande avslöjande. Det visar att konsumenter genom sina inköp av vardagsmat stödjer en smutsig handel som förstör det sista starka torskbeståndet, utan att vilja det eller veta om det, säger Ida Udovic, Greenpeace.

I den andra episoden av TV4:s granskande program Kalla Fakta avslöjas det stora företaget Ocean Trawlers verksamhet. En av de två ägarna till företaget, Magnus Roth, är svensk. Kalla Faktas research kommer fram till att företaget kan kopplas till det omfattande illegala torskfisket i Barents hav. Genom företaget Espersen i Danmark hamnar den olagligt fångade torsken i de svenska butikskedjorna, bland annat i form av Icas Euroshopper-fiskpinnar och Coops fiskpinnar av motsvarande lågprismärke. Länkar dras också till det multinationella företaget Unilever.

Även i Norge har nyheten om det illegala fisket slagit ner som en bomb. Därför gick Greenpeace-aktivister ut i Oslos butikskedjor idag, för att märka de utpekade produkterna, Coops och Euroshoppers fiskpinnar, samt alla Findus torskprodukter, med texten: ”Varning! Kan innehålla olaglig torsk”. Märkningen är ett led i Greenpeaces påtryckningar mot livsmedelsföretagen så att de förbättrar kontrollen av den torsk som säljs.

Efter avslöjandet om att Findus säljer illegalt fiskad torsk gjorde Greenpeace i förra veckan en aktion mot Findus huvudkontor i Malmö. Efter de nya avslöjandena om Ica och Coop kräver nu Greenpeace att alla svenska livsmedelsföretag som handlar med fiskprodukter utarbetar garantier för att deras fisk är fångad på lagligt sätt, och att den kommer från hållbara bestånd.

Sveriges fiskeminister Ann-Christin Nykvist har idag gått ut med ett pressmeddelande om de åtgärder hon vill ta till för att stoppa det illegala fisket. Hon meddelar att hon kommer att kontakta sina kollegor inom EU och i Norge samt EU-kommissionen för att uppmärksamma frågan.

- De åtgärder Nykvist föreslår är ett första steg men det är inte tillräckligt. Konkret handling krävs snarast från både Sverige, andra EU-länder och branschen, säger Ida Udovic.

Greenpeace kräver att Nykvist till en början föreslår mer konkreta åtgärder:

-  Bekvämlighetsflaggade eller svartlistade fartyg måste förbjudas att landa sin fångst i EU:s hamnar. De ska inte heller få tillgång till hamntjänster.
-  Kontrollen i EU:s hamnar måste bli bättre.
-  En central kontroll- och övervakningsmyndighet måste inrättas för att få en översikt över fiskeleveranser och se till att de dras av från de gällande kvoterna i respektive land.

Ämnen