Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Svenska skattebetalare sponsrar spanskt svartfiske

spanska fiskeflottan fick 16 miljarder kronor i bidrag åren 2000-2006

Pressmeddelande - 3 maj, 2010
A Coruna, Spanien, måndag 3 maj 2010 – Spaniens fiskeflotta har använt mångmiljardbelopp den fått i EU-bidrag för att finansiera överfiske, destruktivt fiske och i flera fall rent svartfiske.

Spansk CFP-rapport, Cover


- Samtidigt som svenska skattebetalare försöker ta sitt ansvar för att rädda fiskbestånden och havsmiljön genom att välja hållbar fisk i matbutikerna fortsätter Eskil Erlandsson och övriga EU-ministrar att slussa skattepengar till spanska fiskeföretag som avslöjats med storskaligt svartfiske, säger Jan Isakson, kampanjledare för Greenpeace havskampanj och fortsätter:
- Idag sponsrar svenska skattebetalare i praktiken skövlingen av världens hav.

Den spanska fiskeflottans hänsynslösa jakt på de sista bestånden matfisk sponsras av stora bidrag från EU:s skattebetalare, visar en ny rapport från Greenpeace, ’España – The destructive practices of Spain’s fishing armada’, som släpps inför EU:s informella jordbruks- och fiskeriministermöte i Vigo, Spanien, imorgon. Ministrarna möts för att diskutera reformen av EU:s gemensamma fiskeripolitik som startar nu.

EU:s fiskeflotta har idag en enorm överkapacitet, vilket innebär att den har kapacitet att fånga två till tre gånger mer fisk än vad som är hållbart. Det leder till enorma problem med utkast och svartfiske då yrkesfiskarna väljer att kasta tillbaka mindre värdefull fångst och frestas att fiska svart för att kunna amortera lånen på de stora fiskefartygen. Överkapaciteten är ett direkt resultat av de EU-subventioner som tidigare betalats ut. Åren 2000-2006 gick cirka 50 procent av EU:s fiskesubventioner till den spanska flottan, vilket motsvarade 16 miljarder kronor.


För mer information kontakta:
">Jan Isakson, Greenpeace Nordic kampanjledare hav, 070 608 74 83

På plats i Spanien
Farah Obaidulla, Greenpeace International oceans campaigner, +31 64 617 7538
Saskia Richartz,  EU Oceans Policy Director, +32 49 529 0028

Ladda ned rapporten ’España – The destructive practices of Spain’s fishing armada