NYTT 28 NOVEMBER:
ZARA går med på att avgifta - läs mer
 

ZARA har en smutsig liten hemlighet

ZARA är beroende av miljöfarliga ämnen

ZARA kan producera utan att förorena

Gå med i kampanjen för att avgifta ZARA

Inga fler modeoffer

Vi har upptäckt att ZARAs produkter innehåller skadliga ämnen. En del av dem bryts ner och bildar hormonstörande kemikalier som sedan sprids i vatten runtom i världen. Spår av cancerogener från färgerna påträffades också.

Vi tror på mode utan föroreningar. Stora märken som H&M och Marks and Spencer har redan förbundit sig att städa upp bland sina leverantörer och genomgå en Detox. Men än så länge tiger världens största modekedja ZARA.

Mer om kampanjen

Greenpeace jobbar för att industrin ska sluta förorena världens vatten med ämnen som är miljöfarliga, persistenta och hormonstörande.Detox-kampanjen som startade 2011 har exponerat sambandet mellan textilfabrikerna som förorenar vattnet och många av världens ledande klädmärken.

Nike, Adidas, Puma, H&M, Marks & Spencer, C&A och Li-Ning har alla gått med på att rensa upp bland sina leverantörer och genomgå en ”avgiftning”, som resultat av påtryckningar från oroade konsumenter och modeintresserade runtom i världen.

Andra stora klädmärken har ännu inte reagerat på den akuta situationen och genomgått en detox, bland dem Zara – världens största modekedja. Deras storlek, makt och inflytande innebär att deras agerande har stor betydelse för hela modebranschen. Vi testade några av deras produkter och fann spår av miljöfarliga ämnen, bland annat några som bryts ner till cancerogener. Zara är helt klart en del av problemet.

Men genom att samarbeta med sina leverantörer och byta till icke-giftiga alternativ kan de bli en del av lösningen. Gå med i kampanjen – hjälp till att övertyga Zara om att genomgår en Detox.

AGERATILL RAPPORTEN