Sık sorulan sorular

Sayfa - 9 Ekim, 2011
Yemezler kampanyası hakkında sık sorulan sorular.

Yemezler kampanyasının amacı nedir?

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’nun (TGDF) 29 adet gıda amaçlı GDO için yaptığı ithal başvurusunu geri çekmesini ve ürünlerinde GDO kullanmayacağını kamuoyuna açıklamasını istiyoruz.

GDO nedir?

GDO'lar genellikle bir canlı türünün doğal hayatta sahip olmadığı bir özelliğin bir başka canlıdan gen aracılığıyla aktarılmasıyla elde edilir. Örneğin mısıra zehir salgılayan bir bakteriden gen transfer edilerek mısırın böcek öldüren zehir üretmesi sağlanır. GDO, yani Genetiği değiştirilmiş organizma, bir canlının genetik özelliklerinin insan eliyle laboratuar ortamında değiştirilmesiyle elde edilir. GDO, dünyamız ve canlılar üzerinde yapılan tehlikeli bir deneydir.

Bir gıdada GDO olduğu nasıl anlaşılır?

Aldığınız ürünün ambalajını incelediğinizde “soya lesitini” ve “glukoz şurubu” nişasta bazlı şeker” yazdığını gördüğünüzde şüphelenebilirsiniz. 

Şu anda hangi gıdalar GDO’lu olabilir?

Bir süredir GDO’lu yemlerin ithalatı serbest. Bu yemlerle beslenen kümes ve çiftlik hayvanlarının eti ve bu hayvanlardan elde edilen, süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi hayvansal gıdalarda da GDO kalıntıları olabilir. Bu ürünlerin etiketlenmesi gerekir.

Başvurusu yapılan gıda amaçlı GDO’lar hangileri?

Biyogüvenlik Kurulu’na ithalat başvurusu yapılan 3 soya, 21 mısır, 3 kolza, 1 şeker pancarı ve 1 patates çeşidi olmak üzere, toplam 29 gıda amaçlı GDO bulunuyor.

TGDF nedir? Yapısını açıklar mısınız?

Gıda sektöründe faaliyet gösteren 23 ayrı üye derneğin ve bu derneklere üye 1.000’in üzerinde gıda işletmesiyle; Türk Gıda sanayisinin en büyük sektörel örgütüdür. www.tgdf.org.tr

Neden Ülker, Eti, Nestle, Saray Algida, Seyidoğlu, Güllüoğlu, Sana ve Yayla’yı seçtiniz?

İnternet sitemizde tüm markaları listeliyoruz. Ancak TGDF’nin yönetim kurulunda temsilcileri bulunan, ürünleriyle sektörlerinin öncüsü olan, bu ürün kategorilerinde en fazla üretim yapan ve pazar payına sahip olan markaları öne çıkarıyoruz. Çünkü bu güçlü markaların, bu yanlış girişimi sonlandıracağına ve sektörlerinin itibarını koruyacak doğru adımları atacaklarına inanıyoruz. Bu konudaki tavırları, sektördeki diğer markalara da örnek teşkil edecektir.

Bu markalar ile GDO arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?

İthalatı için başvuru yapılan GDO’lu mısır, soya, kanola, patates ve şeker pancarı, gıda sektöründe hammadde olarak kullanılacak. 29 başvurunun 21’i, GDO’lu mısırlar için yapıldı. Mısır nişastasından elde edilen glukoz şurubu, gazozlu içecek, meyve suyu ve şekerli mamul gibi ambalajlı gıda sektöründe çok geniş bir yelpazede hammadde olarak kullanılıyor. Soya lesitini birleştirici olarak ambalajlı ürünlerin büyük bölümünde, kanola da margarinlerde kullanılıyor.

Bizden ne yapmamızı bekliyorsunuz?

Bu markalardan, federasyonun GDO başvurusunu geri çekmesini isteyin. Çevrenizdekilerin de destek vermesini sağlarsanız, hepimizin en doğal hakkı olan sağlıklı ve güvenli gıdaları hep birlikte koruyabiliriz.

Bebek mamaları güvende mi?

Bebek mamalarında GDO kullanımı, Biyogüvenlik Kanunu ile tamamen yasaklanmıştır.

Yediğim ürünlerde GDO olduğunu nasıl anlayabilirim?

Aldığınız ürünün paketinde “içindekiler” kısmına baktığınız zaman içinde glukoz şurubu, soya lesitini, kanola yağı gibi maddeler yazıyorsa şüphelenebilirsiniz. Ancak içindeki GDO oranı binde 9’u geçtiği anda etiketlenme zorunluluğu bulunuyor kanun gereği. Tabi bu durum markaların insiyatifine bırakılmamalı. Gıdalar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri tarafından belli aralıklarla sıkı bir denetimden geçmeli.

Harekete Geç!

Sofranda GDO istemiyorsan, gıda üreticilerine mektup göndererek “Yemezler” de, başvurularını geri çekmelerini sağla.

Kategoriler
Etiketler