Bursa’da hava kirliliği ölçülebilir sınırları aştı

Yorum ekle
Haber - 26 Aralık, 2014
Nefes alamıyoruz diye gönderilen yardım çağrılarının ardından Greenpeace olarak yaptığımız çalışma sonucunda, Bursalıların 3 günden beri zehir soluduğu ortaya çıktı.

Bursa’da hava kirliliği ölçülebilir sınırları aştı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internetten yayınladığı hava kirliliği verilerine göre, kansere yol açtığı kanıtlanmış olan parçacık maddelerin (PM10) günlük ortalaması 24 Aralık çarşamba günü Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenli bulduğu günlük limitin 10 katına kadar çıktı. Ayrıca, bu seviyelerin son 3 gün içinde birkaç kez günlük sağlık sınırlarının 17-18 katı seviyelere kadar çıktığı görülüyor. Hatta, dün tam da eve dönüş saati olan 18:00’da, cihazın ölçebildiği sınır olan 900 µg/m³ seviyesi bile aşıldığı için hava kirliliği bir süre ölçülemedi.

Bursa’da hava kirliliği ölçülebilir sınırları aştı

Avrupa Çevre Ajansı verileri de Türkiye’de 2012 yılında kentlerde yaşayan nüfusun %97,2’sinin en az 35 gün boyunca sağlık limitlerinin üstünde hava kirliliğine (PM 10) maruz kaldığını gösteriyor.  Yani sadece Bursalılar değil bütün Türkiye, fark etmeden yıl boyunca gözle görülmeyen sessiz katiller soluyor.

Bursa’da hava kirliliği ölçülebilir sınırları aştı

Yasalara göre hava kirliliği halk sağlığını bu derece tehdit eden boyutlara ulaştığında valiliğin acil önlemler alması gerekiyor. Fakat son 3 gündür yaşananlar gösteriyor ki, zaten var olan hava kirliliği tehditi ile ilgili hiçbir önlem alınmıyorken; Bursa’da tek bir tane bile kömürlü termik santral bile yapılmamalı. Şu anda çalışmakta olan Orhaneli Termik Santrali ve sanayi gibi sebeplerden kaynaklandığı tahmin edilen hava kirliliği ile boğuşmakta olan şehrin merkezine yapılması planlanan DOSAB kömürlü termik santrali her yıl 45 erken ölüme daha sebep olacak.

Hava kirliliği şu anda dünyanın en büyük çevre kaynaklı sağlık problemi. 2012 yılında dünyadaki ölümlerin 1/8’inin sebebi olan kirli hava, çocuk ve yaşlılar başta olmak üzere herkesin sağlığını olumsuz etkiliyor ve erken ölümlere bile neden oluyor. Greenpeace olarak yayınladığımız Sessiz Katil raporunda, Türkiye’de 2010 yılında kömürlü termik santraller trafik kazalarının 2 katı kadar can aldığı hesapladık. 

Ayrıca,  şu anda 80’in üzerinde kömürlü termik santral planı ile Çin, Hindistan ve Rusya’nın ardından Türkiye dünyadaki en ciddi 4. kömür tehdidi. Yapılması planlanan 80 santral, çalıştıkları 40 yılın sonunda ömrümüzden 1,5 milyon yaşam yılını daha çalacak. Türkiye’nin büyüyen kömür ve hava kirliliği tehditine karşı, halk sağlığı ve temiz hava soluma hakkını korumak için Sağlık Bakanlığı’nı acilen harekete geçmeye davet ediyoruz.