Çernobil’in çocuklara mirası: Radyasyon

Yorum ekle
Haber - 8 Nisan, 2011
Ukrayna’da araştırmalar yapan ve aralarında bir Türk’ün de bulunduğu Greenpeace ekibi, Çernobil kazasının üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen, süt, yabani böğürtlen ve mantarda yüksek oranda radyoaktivite tespit etti.

Ukrayna'da çalışmalarına devam eden Greenpeace radyasyon uzmanları, Çernobil felaketinin 25. yılında, farklı temel gıdalarda yüksek seviyede radyasyona rastladı.

Greenpeace, Ukrayna'nın Rivneska Bölgesi'nde bir köyde süt örneklerinde yaptığı analizde, sütlerin %93'ünde uzun ömürlü izotop sezyum-137 olduğunu belirledi. Bu, Ukrayna'da çocuklar için kabul edilebilir radyasyon değerinin çok üstünde.

cernobil-gida

© Robert Knoth / Greenpeace Rivenska Oblast bölgesinde mantar, süt gibi gıdalarda yüksek düzeyde radyoaktiviteye rastlandı ve bu mantarlar pazarlarda satılmaya devam ediyor.

Greenpeace Uluslararası'ndan bilim insanı Iryna Labunska "Gıda örnekleri üzerinde yaptığımız analizde, Çernobil felaketinden kalma radyoaktiviteye rastlandı. En kritik düzeylerde radyasyon süt, yabani böğürtlen ve mantarda bulundu. Pek çok durumda radyoaktif sezyum seviyeleri Ukrayna'da kabul edilebilir düzeyin üzerinde. Ukrayna'nın Çernobil'den etkilenen bölgelerinde tarım toprakları ve otlak alanlarında derin bir bilimsel radyasyon kirliliği incelemesi gerekiyor" dedi.

Greenpeace Uluslararası İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Aslıhan Tümer, "Kazanın üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen Çernobil'in yüzlerce kilometre ötesinde yaşayan insanlar bile, yerel gıdalar vasıtasıyla tehlikeli düzeylerde radyasyona maruz kalıyor. Ukrayna Hükümeti'nden radyasyon seviyeleri üzerindeki incelemelerine devam etmesini talep ediyoruz" dedi.

Ukrayna tarım alanlarının 18 bin km2'si radyasyonlu

Çernobil nükleer santralinde bundan 25 yıl önce yaşanan patlama, pek çok ülkeyi etkileyen ciddi sorunlara neden oldu. Ukrayna'da 18.000 km2'lik tarım toprakları radyoaktif kirlenmeye maruz kaldı. Ülke ormanlarının %40'ı (toplam 35.000 km2) kirlendi.

Tümer sözlerine şöyle devam etti  "Fukuşima'da da süt ve sebzeler üzerinde benzer bir kirlenmenin oluştuğunu görüyoruz. Eğer Çernobil ya da Fukuşima gibi felaketlerin yaratacağı bu gibi etkilerin önüne geçmek istiyorsak, hükümetler nükleer enerjiden vazgeçmeli ve temiz, güvenli yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji verimliliğine yatırım yapmalılar."

Harekete geçin!

Erdoğan'ı ve nükleer tehlikeyi durdurmak için internet eylemine katılın!

Kategoriler
Etiketler