Duman altındaki ormanlar ve iklim

Haber - 18 Ekim, 2007
İklim değişikliğinin ormanlar üzerindeki etkisi hiç bu kadar belirgin olmamıştı. Dünyanın karbon emisyonlarının beşte birinin orman katliamı yüzünde olduğunu düşündüğümüzde Endonezya’nın problemin tam da kalbinde olduğunu görebiliriz.

Endonezyalı çocuklar bir salın üzerinde, yanan yağmur ormanından çıkan dumanlarla çepeçevre sarılmış şekildeler.

Endonezya'daki ormanlar kerestecilik ve palmiye yetiştiricilği için katlediliyor.

Bu katliamın ormancılıktan geçinen insanlara, ormanda yaşayan canlılara ve orman bitki örtüsüne zararı oldukça büyük. Bu ormanlar, dünya biyoçeşitlilik hazinesinin yüzde 10 ila 15'ini oluşturan bitki, memeli ve kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Bunların arasında orangutanlar, filler, kaplanlar ve 1500'den fazla kuş ve binlerce bitki türü de var. Ancak bu canlılığın çoğu yok olma tehlikesiyle yüzyüze.

Bu ormanların yüzeyinin altında milyonlarca ton karbonu hapseden kalın bataklı kömürü katmanları bulunuyor. Ağaçlar kesildikten sonra bu bataklık kömürü süzülüyor ve çoğu zaman toprağı palmiye ağaçları için daha verimli hale getirmek için yakıllıyor. Ormanın yakılmasıyla milyonlarca ton sera gazı atmosfere yayılıyor ve bu da Endonezya'yı dünyanın üçüncü en büyük iklim kirleticisi haline getiriyor.

Şu anda dünyanın dördüncü en büyük iklim kirleticisi Brezilya ve emisyonlarının yüzde 75'i özellikle Amazon'daki orman katliamları yüzünden oluyor.

Ulaşımdan bile fazla

Ormansızlaşma bugün dünyadaki küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 20'sinden sorumlu. Bu yüzde 13 paya sahip olan ulaşımdan bile daha fazla.     

Greenpeace olarak soruna müdahale ettik ve Sumatra bölgesinde Orman Koruyucuları Kampı kurduk. İlerleyen haftalarda katliamın boyutlarını kimlerin sorumlu olduğunu dünya kamuoyuna duyuruyor olacağız.

Endonezya, Aralık'ta yapılacak olan iklim toplantısına ev sahipliği yapacak. Tüm dünyadan hükümetler Bali'de Kyoto Protokolü'nü uzatmak için toplanacaklar.

Amacımız, 2012 yılından daha öteye götürülmesi planlanan Kyoto Protokolü'nün sonraki evresinde ormansızlaşmanın da gündeme eklenmesini talep edeceğiz.

İklim değişikliğini durdurabilmek için ülkelerin karbon salımlarını radikal bir biçimde azaltmaları ve orman katliamını derhal durdurmaları gerekiyor. Bunlar Kyoto Protokolü'nde açıkca belirtilmiştir.

7 adım iklim kampanyasına katılın!

Hemen katılın ve 7 hafta boyunca kendi kampanyanızı yürütün. Şu ana kadar 1500'den fazla kişi katıldı!

Bağış yapın!

Bağımsızlığımızı korumak için hiçbir şirket, devlet ya da politik partiden bağış ya da sponsorluk kabul etmiyor, sadece sizin gibi bireylerin desteği ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.