Enerji [D]evrimi raporu hayata geçiriliyor

Haber - 10 Mayıs, 2010
Rainbow Warrior’ın Nükleersiz Türkiye Turu Antalya’da sona erdi. Kampanyanın bundan sonraki aşamasında “Enerji [D]evrimi” raporu hayata geçirilecek. Antalya’dan sonra Greenpeace, Mersin’de de temiz enerjilerin kullanıldığı bir proje başlatacak.

Rainbow Warrior Antalya'da

Greenpeace gemisi Rainbow Warrior "Nükleersiz Türkiye" turunun son durağı olan Antalya Liman'ından ayrıldı. Gemi, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Temiz Enerji Koordinatörlüğü'nün Güneşev Projesi'ne destek vermek için 7-8 Mayıs tarihlerinde Antalya'da halkın ziyaretine açıldı.

Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker: "Nükleersiz Türkiye turuna çıkmaktaki amacımız, herşeyden önce dünyanın en kirli ve tehlikeli enerji kaynağını ülkemize sokmamak ve Mersin ve Sinop'ta zaten varolan nükleer karşıtı yerel hareketlere destek vermekti. Ancak bununla birlikte bu tur çervesinde bu kirli enerji kaynağının gölgelediği yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği potansiyeline de dikkat çekmek için turumuzun duraklarına İzmir ve Antalya'yı da ekledik. Antalya Belediye Başkanı Sayın Akaydın'ı bu sebeple tebrik ediyor ve desteğimizin süreceğini belirtmek istiyoruz. Türkiye'nin temiz, ucuz enerji üretiminin, enerji güvenliğinin, ulusal düzeyde sürdürülebilir kalkınmasının ve de bölgesel kalkınmanın tek yolu yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği çözümleridir" dedi.

Türkiye güneş enerjisi potansiyelinde Avrupa'da ikinci

Enerji [D]evrimi Türkiye Senaryosu'na göre 2020 yılında hiçbir ek maliyet ödemeden üstelik daha az maliyetle 17 nükleer reaktörün üreteceği elektrik enerjisini bu temiz kaynaklardan sağlayabiliriz.

Türkiye güneş enerjisi potansiyeli açısından Avrupa'da ikinci ve sahip olduğu 380 TWs'lik teknik güneş enerjisi potansiyeli 42 nükleer reaktöre ya da 67 kömür santraline eşit yani bir başka deyişle kirli enerji kaynaklarına mahkum değiliz. Daha da önemlisi her geçen gün artan örnekler, temiz enerji kaynaklarının sadece enerji üretmediği ancak il ve ilçelerin kalkınmasında da kilit rol oynadığını ortaya koyuyor.

Diker, Antalya Belediyesi'nin de başlattığı güneş enerjisi projeleriyle Antalya'nın da bu illerin arasına katılıyor olmasının mutluluk verici olduğunu söylüyor. Antalya'nın da bir güneşkent olma yolunda attığı bu ilk adım hem dünyamız için hem de Antalyalılar için mutluluk verici.

Yenilenebilir enerji uygulamalarına ağırlık verilecek

Greenpeace, İstanbul'da başlayan Nükleersiz Türkiye Turu sırasında ' Nükleer Enerji: Sürdürülebilir kalkınmanın önünde bir tehdit' adlı bir rapor yayınladı ve Çernobil felaketinin yıldönümünde, Sinop'lularla birlikte nükleere hayır dedi. Raporda yenilenebilir enerjilerin Bozcaada ve Alaçatı'nın sosyo-ekonomik hayatına olumlu etkisine değiniliyor. Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker, tur boyunca halktan alınan geri dönüşler sonucunda, temiz enerjilerle ilgili çalışmaları ön plana çıkaracaklarını söyledi.

Diker kampanyanın ikinci safhası için şunları anlattı: " Enerji [D]evrimi raporunu hayata geçiriyoruz. Antalya'dan sonra Mersin'de de nükleer gibi kirli ve tehlikeli bir enerji kaynağı yerine, temiz enerjilerin kullanıldığı bir proje başlatmayı düşünüyoruz".

Harekete Geçin!

Nükleersiz bir dünya mümkün. Onu yaratmak ve yaşatmak için harekete geçin.

Destek Ver!

Greenpeace devletlerden ve şirketlerden para yardımı almadan sadece bireysel desteklerle nükleer konusunda kampanya yürütüyor. Kampanyamızı güçlendirmek için şimdi destek verin.