Kömürlü termik santraller 1 milyar insanın tatlı su ihtiyacını tüketiyor!

Yorum ekle
Haber - 22 Mart, 2016
Bugün, Dünya Su Günü. Yaptığımız araştırmaların sonuçları dünyanın giderek azalan tatlı su kaynaklarının, planlanan yüzlerce yeni kömürlü termik santralin hayata geçirilmesiyle tükenmenin eşiğine geleceğini gözler önüne seriyor.
Kömür endüstrisinin bugün ve gelecekteki su talebini santral santral inceledik. Kömür, elektrik üretiminde en yoğun su kullanılan yöntemlerden biri ve bugün, dünyadaki 8 bin 359 kömürlü termik santral ünitesi 1 milyar insanın temel tatlı su ihtiyacını karşılayacak kadar su tüketiyor.
Eğer planlanan tüm kömürlü termik santraller inşa edilirse, kömürlü termik santrallerin tükettiği su tüm dünyada iki katına çıkacak. Kömürün sadece gökyüzümüzü kirletip, iklim değişikliğini hızlandırmakla kalmadığını aynı zamanda bizi en değerli kaynağımızdan, yani sudan da yoksun bıraktığını biliyoruz.
Yaptığımız araştırmanın son derece dikkat çeken verileri şöyle:
  • Hesaplamalarımıza göre, varolan komürlü termik santraller tek başına yılda küresel olarak 19 milyar metreküp tatlı su tüketiyor. Eğer kömür çıkarımında kullanılan suyu da eklersek bu rakam yılda 22.7 milyar metreküpe yükseliyor.
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) insanların günlük temek su ihtiyaçlarının 50 ila 100 litre arasında olduğunu belirtiyor. Bu hespalamalara göre, kömür endüstrisi 1.2 milyar insanın temel su ihtiyacını karşılamak için yeterli olan miktarı tüketiyor.
  • 2013 yıl sonu itibariyle işleyen 8 bin 359 kömürlü termik santral ve 2 bin 668 yapılması planlanan santral var. Eğer bunların hepsi hayata geçerse santrallerin kullandıkları su yıllık 32 milyar metreküpe yükselecek.
  • Bugün yıllık tatlı su artışı, kullanılanın suyun altında kalan ülkelerde ciddi kömürlü termik santral planları bulunması son derece korkutucu... Dünyada inşaası planlanan kömürlü termik santrallerin 4'te 1'inin de bu alanlarda kurulması planlanıyor. Greenpeace'in “kırmızı liste alanları” adını verdiği bu bölgelerin başında ise Çin, Hindistan ve Türkiye geliyor.

Çözüm olarak ne yapabiliriz?

  • Enerji üretimi sırasında su tüketimi çok yüksek olan kömür gibi kaynaklardan, üretim esnasında suyun çok az ya da hiç tüketilmediği rüzgar ya da güneş enerjisine geçiş yapılmalı,
  • Özellikle kırmızı liste alanlarında yapılması planlanan kömürlü termik santraller, yenilenebilir enerji planları ile değiştirilmeli. Bu sayede Çin'de yılda 1.8, Hindistan'da da 1.2 milyar metreküp su tüketiminin önüne geçilmiş olacak.
  • 40 yaş üstündeki santraller kapatılmalı. Bu sayede sadece ABD, 9 milyar metreküp sudan tasarruf edilmesini sağlayacak.

Harekete geç

Kategoriler