Greenpeace'te Kumi Naidoo ile Yeni Dönem

Haber - 23 Kasım, 2009
Tanınmış insan hakları savunucularından Güney Afrikalı Dr. Kumi Naidoo, Greenpeace'in yeni Uluslararası Genel Direktörü oldu. Gerd Leipol’dan bayrağı devralan Naidoo, örgütün ilk Afrikalı başkanı.

Kumi Naidoo

Johannesburg' ta düzenlediği ilk basın toplantısında Kumi Naidoo, dünya liderlerinin yaklaşan BM Kopenhag İklim Zirvesi'ne katılmamalarının ve iklimi kurtarmaya yönelik adil, bağlayıcı bir anlaşma üzerinde mutabık kalmamalarının hiçbir mazereti olmayacağını açıkladı.

Naidoo, "Kopenhag Zirvesi, liderlerin biraraya gelerek, iklim kaosuna meydan vermeyecek, kanuni bağlayıcılığı olan bir anlaşma sağlamaları için büyük bir fırsat sunuyor. Liderlerimiz neyin rahat olduğu değil, neyin doğru olduğunu bulacak cesarete ihtiyaç duyuyor. Seçtiğimiz liderler iklimi kurtarmak için hareket etmeliler. Toplu göçler, açlık ve iklim değişikliğinin denetlenemez gidişinin sebep olacağı kitlesel yokuluş tehditlerini önlemeliler" dedi.

Greenpeace'in faaliyetlerine her zaman hayranlık duyduğunu söyleyen Naidoo, örgütün çalışma biçimini de ilham verici olarak tanımladı: "Dünyaya yardım etme kaygısı ve tutku bir araya geldiği zaman ortaya iyi işler çıkıyor ve dünyada gerçek değişimler yaratılıyor. Dünyamızın içinde bulunduğu bu ölümcül rotada kritik bir rol oynayan Greenpeace'in, en değerli küresel topluluk olduğuna inanıyorum".

15 yaşından beri aktivist

Kumi Naidoo, daha 15 yaşındayken ülkesinin özgürleşme mücadelesine katıldı. Eğitim sistemindeki ırk ayrımına karşı ulusal öğrenci direnişinde liderlik yaptı. Polis tacizleri, tutuklamalar ardından 1989 yıılnda İngiltere'ye sürgüne gitmek zorunda kaldı. Sürgün yıllarının ardından Güney Afrika'ya dönen Naidoo, ülkesinde ve dünyada sivil toplum hareketlerini güçlendirmek üzere çalışmalarına devam etti.

2003'te Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri tarafından BM Sivil Toplum İlişkileri'nde Eminent Persons Paneli'ne atandı. 2005'te ise yoksulluğa karşı çalışmalar yürüten kampanyacıları bir araya getirmeyi hedefleyen "Yoksulluk Karşıtı Küresel Çağrı"nın kurucularından biri oldu. Bugün Naidoo'nun eşbaşkanlığını yürüttüğü "Yoksulluk Karşıtı Küresel Çağrı" 100'den fazla ülkede halk ile birlikte hareket ederek liderlere ticaret, borçlar, iklim değişikliği, cinsiyet eşitliği gibi konularda verdikleri sözleri tutmaları için baskı yapıyor.

Naidoo aynı zamanda, Greenpeace'in de üyesi olduğu "İklim Değişikliği için Küresel Eylem" grubununda da başkanlığını yürütüyor. "İklim Değişikliği İçin Küresel Eylem" grubu, Aralık ayında Kopenhag'da gerçekleşek olan iklim toplantısından güçlü bir anlaşma çıkması için çalışmalar yürütüyor.

Destek Ver!

Greenpeace devletlerden ve şirketlerden para yardımı almadan sadece bireysel desteklerle nükleer konusunda kampanya yürütüyor. Kampanyamızı güçlendirmek için şimdi destek verin.

Kategoriler