Kütahya Eti Gümüş Tesisleri'ndeki siyanür yayılımı tehlikesi üzerine Greenpeace bildirisi

Yorum ekle
Haber - 10 Mayıs, 2011
7 Mayıs 2011 günü, Kütahya'daki Eti Gümüş A.Ş. ye ait gümüş madeni tesisinin siyanür havuzunda ki üç kademeli barajın setlerinden biri çökmüştür. Söz konusu atık havuzu 25 milyon m3 kapasitelidir ve halihazırda 15 milyon m3 atık siyanür bulunduğu tahmin edilmektedir.

Siyanürlü yöntem ile üretim yapan tesiste yaşanan vakaya neyin neden olduğu tam olarak bilinmemekte ve halen bölgedeki tüm canlı yaşamı için çok büyük bir tehlike oluşturmaktadır.

kutahyasiyanurEti Gümüş AŞ'ye ait tesisin çöken siyanür havuzu

Siyanür, son derece zehirli bir kimyasaldır ve etkisi anında kendini gösterir. Yani tesiste tek bir set ile tutulmaya çalışılan 15 milyon metreküp siyanür çevreye yayıldığı, hatta, sızdığı anda son derece ölümcül olacaktır ve geri dönüşü olmayan bir felakete yol açacaktır.

Greenpeace, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan acilen;

  • Ellerindeki tüm bilgileri kamuoyu ile tam şeffaflık içinde paylaşmalarını ve eylem planlarını açıklamalarını, (kazanın hala belirsiz olan nedenini, yaptıklarını söyledikleri analiz sonuçlarını, şu anki durumun gerçek tablosunu),
  • Bölgede acil durum ilan ederek boşaltılmasını,
  • Şu ana kadar olduğu bilinen sızıntıların etkisinin anlaşılması için bölge halkının sağlık kontrolünden geçirilmesini,
  • Tesisin tüm faaliyetlerinin durdurularak daimi olarak kapatılmasını,
  • Eti Gümüş AŞ. nin böylesine büyük bir halk sağlığı ve çevre üzerinde tehlike oluşturacak yetersizliğinden dolayı cezalandırılmasını,
  • Türkiye'nin pekçok yerine kurulan ve hala kurulması planlanan diğer siyanür liç yöntemi ile çalışan altın ve gümüş madenlerinin de aynı kaderi paylaştığını gözönüne alarak durdurulmalarını ve kapatılmalarını talep etmektedir.

Macaristan'da bir yıl önce, 11 yıl önce Romanya'da ve 5 yıl önce Filipinler'de yaşanan kazalar bugün Kütahya'da tekrar etmekte. Ama hala benzer yatırımlar ve umarsızca çalıştırılan işletmeler devam etmektedir. Greenpeace, tehlikeli kimyasalların canlı yaşamına ve çevreye getirdiği riskleri, tehlikeleri bilerek halen yaşamımıza sokulmasına artık son verilmelsini talep etmektedir.

 

Greenpeace Akdeniz'in hazırladığı, içerisinde siyanüre maruz kalmanın belirtilerini, ilk yardım ve tedavi yöntemlerini bulabileceğiniz bilgilendirme metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Kategoriler