Obama: Ödülü Kazandın, Şimdi Hak Et

Haber - 11 Aralık, 2009
Norveç’in başkenti Oslo’da Nobel Barış Ödülü’nü alan ABD Başkanı Obama, ödülü başarısının tanınmasından çok, bir “eyleme geçme çağrısı” olarak gördüğünü söyledi. Umuyoruz ki söz verdiği gibi 21. Yüzyılın küresel sorunlarına karşı harekete geçer. Ve yine umuyoruz ki tarihteki en ciddi tehlike olan iklim değişikliğine dur diyebilecek liderliği gösterir.

Obama Kopenhag’da harekete geçmeli ve geleceği değiştirmeli

Nobel Barış Ödülü'nü almak üzere Norveç'in başkenti Oslo'ya gelen ABD Başkanı Obama'yı, Greenpeace eylemcileri, havaalanı yakınında kara yazılmış "Bizim Geleceğimiz, Senin Kararın" yazılı dev bir pankartla karşıladı.

Harekete Geç Çağrısı

Sadece karşılamada değil Laureate'den Oslo'ya kadar yolu boyunca da birçok eylemci üzerinde "Kazandın, Şimdi Hak Et", "Politikaları Değiştir", "İklim Değişikliğini Durdur" yazan pankartlarıyla onu bekliyordu. Dünya şeklinde ve "İklimi Kurtar" yazan bir sıcak hava balonu Oslo semalarını süslerken, "Gelecek Durak: Kopenhag" yazan pankartların asılı olduğu Greenpeace'in gemisi de limanda Obama'yı bekliyordu.

İklim ve Çatışmalar

Greenpeace Başkanın nükleersiz bir dünya için çalışmak konusundaki kararlılığını desteklerken, yalnızca savaş silahlarını adreslemesi için değil, çatışmaların nedenlerini de el alması için çağrıda bulunuyor.

Kontrolden çıkmış bir iklim değişikliği, su, gıda ve yaşam alanları gibi kaynaklar üzerinde savaşların olacağı yeni bir çağın habercisi olacak. İklim değişikliği felaketini bertaraf etmek adalet, eşitlik ve fırsatlar gibi pek çok konuyla yakından ilgili.

İklim görüşmeleri gerçek liderliğin yardımıyla başarıya ulaşabilir. Nobel Komitesi tarafından tanınarak yüreklendirilen Başkan Obama, dünyaya adil ve bağlayıcı bir anlaşma imzalamaya istekli olduğunu söylemeli.

Obama Banner Airport

Anlaşma Neyi Gerçekleştirmeli

Greenpeace, Kopenhag İklim Zirvesi'nde çok taraflı, hukuki bağlayıcılığı olan ve aşağıdaki maddeleri içeren bir anlaşma için çağrıda bulunuyor:

  • 2020'ye kadar karbon salımı, endüstrileşmiş ülkelerde 1990 seviyesi baz alınarak yüzde 40 azaltılmalı
  • Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelere, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele etmek, iklim değişikliğine karşı harekete geçmek ve ormanların yok edilmesini durdurmak için yılda 160 milyar dolar vermeli
  • 2020'ye kadar tropikal ormanların tahribatına bir son verilmeli
  • Gelişmekte olan ülkeler 2020'de beklenen karbon salımlarını yüzde 15-30 arasında azaltmalı ve endüstrileşmiş ülkeler tarafından desteklenmeli

Destek Ver!

Greenpeace devletlerden ve şirketlerden para yardımı almadan sadece bireysel desteklerle nükleer konusunda kampanya yürütüyor. Kampanyamızı güçlendirmek için şimdi destek verin.

Kategoriler
Etiketler