Zeytinler, bugün masamızdan TBMM’ye taşınıyor

Meclis değişikliği onaylarsa, zeytinlik alanlar yatırıma açılacak

Haber - 6 Haziran, 2017
“Zeytin Koruma Kanunu”nda yapılması öngörülen ve zeytinlik alanların yatırıma açılmasına neden olacak değişiklik önerisi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülecek.

Söz konusu değişikliği öngören tasarı ile zeytinler masalarımızdan, gündemin en üst sırasına taşındı. Zeytin ihracatında 85 milyon dolarlık geliri bulunan Türkiye’nin zenginliği zeytinlikleri tehlikeye atan söz konusu yasa tasarısının bugün kabul edilmesi durumunda zeytinlik sahalarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izni ile yatırım yapılabilecek.

Zeytinler bugün masamızdan TBMM'ye gidiyor

Tam adı “Zeytinliklerin Korunması ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun” olan 3573 sayılı kanunda yapılması öngörülen ve zeytinlikleri tehlikeye atacak değişiklik; zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası haricinde toz ve duman çıkaran, kimyevi atık bırakan herhangi bir tesisin yapılmasına dair kesin yasağı kaldırıyor. “Alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından” izin verilebileceğini söylüyor. Bir başka deyişle zeytinlik alanlara ya da hemen yanına toz ve duman çıkaran, kimyevi atık bırakan tesislerin yapılmasının önünü açıyor.

Bu tesislerin neden olduğu hava kirliliği zeytin ağaçlarında ağır metal birikmesine ve bu ağır metallerin besin zincirine katılarak zeytinlerle birlikte insanların da sağlığını tehdit etmesine neden olacaktır. 

Tarımsal alanların tarım dışı amaçla kullanımı için getirilen yasal düzenlemenin aynısının zeytinlik alanlar için uygulanmasını öngören yasa tasarısında yer alan “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izin alınması gerekliliği” ise zeytinlik alanların korunmasını sağlayacak bir şart değil. ÇED Raporu’nda bu konuya ilişkin gerekli izinler de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan temin edilecektir’ gibi basit bir taahhüt ile ÇED Raporu’nu alabilir ve anında yatırıma başlayabilir. Bu tasarı, zeytin ağaçlarını kesmenin yasal kılıfıdır.

Harekete geç

Türkiye’nin, 2023 hedeflerinde zeytin üretiminde dünya ikincisi olmayı hedefliyor. Sen de yasa tasarısına oy verecek siyasi partilerin grup başkanvekillerini ara, zeytini korumalarını iste.

Başkanvekilleri:

- Engin Altay, CHP: 0312-420 52 70
- Erhan Usta, MHP: 0312-420 52 42/43
- Filiz Kerestecioğlu, HDP: 0312-420 59 82/83
- Mehmet Muş, AKP: 0312-420 65 34/35

Etiketler
<input type="hidden" name="ctl00$hidJavascriptEnabled" id="ctl00_hidJavascriptEna