Greenpeace'den Bakana mesaj; Yavru balıkları avlatmayın!

Basın bülteni - 27 Kasım, 2010
Üzerinde “Seninki kaç santim?” yazılı tişörtler giyen Greenpeace gönüllüsü, bir balık halinin açılışına katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’den yavru balıkların avlanması ve satışını durdurmasını talep ederek, Greenpeace’in hazırladığı balık boyları cetvelinden verdi.

Banu Dökmecibaşı konuşmasında: "Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de balıkçılık ile ilgili yasa ve düzenlemelerden ve bunların uygulanmasından TC. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı sorumludur. Dolayısıyla, yasadışı balıkçılığın bu kadar endişe verici boyutlara gelmesi, denetimsiz kalması ve uzun vadede balıkçılığın ve denizel kaynakların zarar görmesi de Bakanlığın sorumluluğudur. Bakandan talebimiz, acilen konuyu gündeme alarak, sirkülerdeki yasal avlanma boylarını, bilimsel verilere göre değiştirilmesini ve denetlenmesini sağlamasıdır" dedi.

Yavru balık avı, denizlerin sonu

Greenpeace'in balık halleri ve pazarlarında yaptığı araştırmada ve balıkçılarla yaptığı görüşmeler sonucu, yüksek miktarda yavru balık avlandığı ve rahatlıkla satılabildiği gözlendi. Bunun en önemli nedeni var olan sınırlamaların rahatlıkla göz ardı edilmesi yani neredeyse hiç kontrol ve denetimin yapılmamasıdır. Örneğin, Marmara denizinde trol avcılığı yasak olmasına rağmen hala yapılmaktadır. Bunun sonucu olarak balık stokları azaldıkça pazarda daha fazla yavru balık görülmekte ve aslında deniz kaynaklarının ve balıkçılığın da sonu yaklaşmaktadır.

Türkiye'de yasadışı avcılığın durdurulması için etkin bir kontrol mekanizmasının hayata geçirilmesi, ayrıca deniz yaşamının korunmasını da içeren sürdürülebilir balıkçılık politikasının oluşturulması şarttır.

Yasal avlanma boyları düzeltilmeli

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yayınladığı su ürünleri sirkülerinde pek çok ticari türün avlanma boyları gerçek üreme boylarına kıyasla son derece küçük kalmakta. Örneğin, Bakanlığın sirkülerinde lüferin avlanma boyu 14 cm verilmişken aslında bu balığın üreme boyu en az 20 ila 25 cm'dir. Bazı türlerin bilinen stok durumları o kadar risk altında ki, üreme boyuna erişen bireylerin yumurtlaması çok önemli. Aynı şekilde kalkan için yasal avlanma boyu 40 cm iken gerçekte bilimsel olarak üreme boyu 42-44 cm. Ancak stokları kötü durumda olduğu için Greenpeace minimum 45 cm öneriyor.

Greenpeace bu döngüde rolü olan herkesi; Bakanlığı, balıkçıları, balık hallerini, pazarları ve tüketicileri yavru balık avlamamaya ve almamaya çağırıyor. Greenpeace, tüketicileri, kacsantim.org sitesinde doğru balık tüketimi konusunda bilinçlendiriyor. Kampayaya imza atanlar, şimdiden 80.000'e dayandı.

Kategoriler