Dünyanın en büyük nükleer kazasından 20 yıl sonra Greenpeace hala sürmekte olan etkileri gösteren bir sergi hazırladı

Basın bülteni - 18 Nisan, 2006
Yirmi yıl önce, 26 Nisan 1986’da Çernobil nükleer santrali radyoaktif maddelerini Avrupa’ya saçarak patladı. Patlama bölgesindeki insanlar ve çevre enkaza dönüştü, ama etkisi radyoaktif maddenin yayıldığı Avrupa’da ve Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında da hissedildi. Bu etkiler günümüzde hala sürüyor.

Çernobil Sergisi Ankara

Çernobil’i hatırlarken, Greenpeace dünyanın en korkunç nükleer kazasından kaynaklanan insan ve çevre trajedisini gösteren bir sergiyi  duyuruyor.

Serginin yanısıra  “Sertifika 000358” adlı kitap  basıldı. Sergi Türkiye’de başkent Ankara ve İstanbul’un yanısıra nükleer planların yapıldığı Sinop’da sergilenecek. Dünyada ise 30’dan fazla ülkede 40 şehir sergi aracılığıyla Çernobil’I hatırlayacak.

Greenpeace Enerji Kampanyacısı Hilal Atıcı “Çernobil kazasının günümüze kadar süren insani ve çevresel etkileri, bize nükleer güç teknolojilerinin tehlikelerini hatırlatıyor. Bu kazayı, nükleer kalıntılar yüzünden ölen ve ciddi şekilde hastalanan binlerce insanı unutmamalıyız” dedi.

Nükleer güç, elektrik üretiminde günümüzün en pahalı ve tehlikeli yollarından biridir. Çernobil en korkunç kaza olabilir, ama aralarında geçtiğimiz günlerde de yaşanan Japonya’da Rokkasho nükleer santralinde yaşanan sızıntıyı da sayabileceğimiz kazalar yaşanmıştır.

Böylesine yıkıcı bir geçmişi olmasına rağmen nükleer endüstri, yeni pazarlar arayışında. Enerji Bakanı Hilmi Güler’in son dönemde nükleer santral için yaptığı açıklamalar karanlık çağlara doğru bir geri adımı temsil ediyor. Nükleer santral için Karadeniz kıyısındaki Sinop’u seçmek bu geri adımlardan bir tanesi.

 

Hilal Atıcı konuşmasına şöyle devam etti. “Hilmi Güler’in sağduyu ve aklın sesini dinlemek yerine, nükleer lobicilerin yalanlarla beslenen nükleer santral pazarlama girişimlerini dinlediği ortada. Nükleer enerji hala tehlikeli, atıklar binlerce yıl ölümcül etkisini koruyor. Üstelik bugünün yüksek tansiyonunda, nükleer santraller terör için iştah kabartıcı hedefler. Nükleer yolu seçmek Türk halkını tehlikeli ve çok pahalıya malolacak bir geleceğe mahkum etmektir.”

Greenpeace hükümeti nükleer seçeneği reddetmeye ve yenilenebilir enerjiler ve enerji verimliliği gibi gelişmiş modern teknolojilere yatırım yapmaya çağırıyor

Atıcı “Çernobil bize nükleer enerjinin artık, 20. yüzyılın başarısızlığa uğramış teknolojilerinin çöplüğüne atılması gerektiğini hatırlamamıza yarıyor. Bu yüzyıl modern yenilenebilir teknolojilere aittir” dedi.


Serginin yer alacağı ülkeler: Ukrayna, İngiltere, İtalya, Almanya, Belçika, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, İsrail, Lübnan, Rusya, Hindistan, Meksika, Avustralya, Bulgaristan, Polonya, Arjantin, İsveç, Slovakya, Finlandiya, Romanya, İspanya, Kanada, Brezilya, Avusturya

Other contacts:

Hilal Atıcı, Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyacısı, 0 555 484 84 50

Yeşim Aslan, Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu, 0 532 324 32 04

Kategoriler