Enerji [D]evrimi raporu, yenilenebilir enerji maliyetinin, fosil yakıtlarla kurulan bir gelecekten 10 kez daha ucuz olduğunu belirtiyor

Basın bülteni - 6 Temmuz, 2007
Fosil yakıt yerine yenilenebilir enerji kullanımına dair yapılan ilk küresel analize göre, 180 milyar Amerikan doları tasarrufu öngörüldü.

Amsterdam, Brüksel, 6 Temmuz 2007: Greenpeace ve Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi'nin (EREC) bugün yayınlanan ortak raporuna göre, yenilenebilir enerjiye yapılacak yatırım, her zamanki fosil yakıt kullanımı senaryolarına bakıldığında, yakıt maliyetinde, yıllık 180 milyar Amerikan doları tasarrufu ile ve karbondioksit emisyonlarını 2030'da yarıya indirerek, 10 kat daha fazla tasarruf sağlayacaktır. (1)

Bu alanda yapılan ilk küresel analiz Gelecek Yatırımı- İklimi Kurtarmak üzere, Enerji Sektörü için Sürdürülebilir bir Yatırım Planı, önümüzdeki 23 yıl içerisinde, tehlikeli kömür ve nükleer enerjilerin yerine, yenilenebilir enerjiye doğru (güneş, rüzgâr, hidro, jeotermal ve biyo-enerji dâhil olmak üzere)  küresel yatırıma yönelik çok güçlü bir ekonomik kanıt sunmaktadır. Rapor, bir taraftan ekonomik gelişmeyi sürdürürken, diğer yandan 2050'ye kadar küresel CO2 salımını yüzde 50'ye indirmek için hazırlanan Greenpeace "Enerji [D]evrimi" planı için finansal bir gerekçe göstermektedir. (2)

Greenpeace Uluslararası, Enerji Uzmanı, Sven Teske şöyle dedi: "Live Earth milyarlarca insanı iklim değişikliği tehdidine karşı acil olarak harekete geçmek için seferber ederken, raporumuz da dünyanın elektrik ihtiyacının yenilenebilir enerji ile sağlanabileceğini göstermenin yanı sıra bu yöntem ile gerçekten de trilyonlarca dolar, her yıl 180 milyar Amerikan doları gibi yüklü bir miktar, tasarruf yapılacağını gösteriyor. Buna karşılık, 'işler her zamanki gibi' yaklaşımı, koyu bulutlarla kaplı bir gelecek tasarısı öngörüyor. 10.000 yeni fosil yakıt elektrik santrali, CO2 salımlarını yüzde 50'ye kadar arttıracak ve fosil yakıt masraflarını iki katından fazlasına çıkaracaktır. Bu durumun çevre ve insanlık için yaratacağı korkunç sonuçlara bir fiyat biçmek ise imkânsızdır."

Enerji [D]evrimi, temiz ve yenilenebilir enerji santralleri için, şu anki harcamaların üzerine ek olarak, yıllık küresel 22 milyar dolar yatırım gerekmektedir. Bu senaryoya göre, yıllık 202 milyar dolara varacak olan yakıt tasarrufu göz önüne alındığında bu yatırım 10 kat fazlasıyla karşılanmış olacaktır. Ayrıca, kömür ve gaza verilen yıllık 250 milyar dolar sübvansiyonları temiz ve yenilenebilir enerjiye aktarmak Enerji [D]evriminin masraflarını fazlasıyla karşılayacaktır.

Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi'ne göre, rüzgâr türbinleri küresel piyasası 2006'da 18 milyar avroluk, tüm yenilenebilir enerji endüstrisi ise 50 milyar dolarlık bir piyasadır. Bir Enerji [D]evrimi durumunda ise, yenilenebilir enerji piyasası 2030'da 288 milyar dolar değere ulaşacaktır.

Yenilenebilir endüstri, tüm dünyanın enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasite ve isteğe sahiptir. Sadece doğru bir enerji ve iklim politikasına ihtiyacımız var. Önümüzdeki birkaç yıl içinde verilecek kararların, 2050'de dahi etkileri görülmeye devam edecektir. EREC karar direktörü, Oliver Schäfer, "İklim değişikliğinin felaket sonuçlarından kaçınabilmemizin tek yolu yenilenebilir enerjiden geçmektedir!" dedi.  

Rapor, kararlı bir eylem için var olan acil gerekliliği vurgulamaktadır. Önümüzdeki on yıl içinde, var olan birçok enerji santrali yenilenmeye ihtiyaç duyacaktır ve Çin, Hindistan ve Brezilya gibi yükselen yeni ekonomiler şimdiden, hızla yeni enerji altyapıları oluşturmaktalar.

Gelecek Yatırımı- İklimi Kurtarmak üzere, Enerji Sektörü için Sürdürülebilir bir Yatırım Planı'nın bir kopyası için: http://www.greenpeace.org/energy-revolution-financing

Notlar:

1.    Enerji [D]evrimi Raporu, IEA'ın (Uluslararası Enerji Ajansı) dünya enerji senaryolarına gerçek bir alternatif sunmaktadır ve bir yandan ekonomik gelişmeyi devam ettirirken, diğer taraftan iklim değişikliğinin dramatik sonuçlarını engellemek için, 2050'de CO2 emisyonlarını yüzde 50'ye indirmeye yönelik tek pratik rapordur.  http://www.greenpeace.org/international/press/reports/energy-revolution-a-sustainab adresinden indirebilirsiniz.

  2. Enerji politikalarında hiçbir değişiklik yapılmazsa, 2030'a kadar altyapıda 10.000'den fazla yeni enerji santraline yatırım yapılacaktır. Kömür ve gaz yakan bu enerji santrallerini tedarik etmek bugünden 2030'a kadar 18,6 trilyon Amerikan dolarına mal olacaktır ki bu miktar Enerji [D]evrimi Senaryosu'nda sadece 13,1 trilyon dolardır. Bu durum da, Enerji Devrimi Senaryosu'na göre, yakıt maliyetinin 2030'da yüzde 30, 2050'ye kadar ise yüzde 70'e varan düzeyde daha düşük olacağını göstermektedir. 

VVPR info:

Yeşim Aslan,
Greenpeace Akdeniz Ületişim Sorumlusu, 0 532 324 32 04



Hilal Atıcı
Greenpeace Akdeniz Enerji ve İklim Kampanyası Sorumlusu, 0 555 484 84 50

Kategoriler